Raport Thales: Companiile încep să aibă mai multă încredere în soluțiile de securizare a muncii în sistem hibrid

Centrul Thales din România
Centrul Thales din România

Având în vedere că ultimii doi ani au transformat mediul de lucru, schimbările în materie de securitate cibernetică au fost nu doar necesare, ci și de amploare. Controlul accesului la aplicații, date și sisteme este un aspect din ce în ce mai important pentru securizarea oricărui mediu de lucru și protejarea acestuia împotriva amenințărilor interne și externe.

Raport ©Thales:

⦁ 84% dintre profesioniștii IT au un anumit grad de încredere în sistemele de securizare a accesului utilizatorilor, pentru a putea gestiona în siguranță și cu ușurință munca la distanță, față de 56% în 2021.

⦁ Numărul specialiștilor IT foarte îngrijorați de riscurile de securitate pe care le presupune munca la distanță a scăzut la 31%, de la 39% în 2021.

⦁ Adoptarea protocolului de autentificare cu mai mulți factori este în creștere la nivel intern, dar încă nu este utilizat de un număr semnificativ de companii și organizații, la nivel global.

 

După doi ani de pandemie, a crescut încrederea în abordarea anumitor riscuri și amenințări de securitate care decurg din munca hibridă și la distanță, în rândul companiilor și organizațiilor din întreaga lume. În ceea ce privește accesul securizat la aplicații, date și sisteme, 84% dintre profesioniștii IT au declarat anul acesta că au un anumit grad de încredere în sistemele actuale de securitate, comparativ cu 56% în 2021. În plus, 60% au declarat că sunt foarte încrezători, comparativ cu doar 22% anul trecut.

Acestea sunt câteva dintre principalele concluzii ale 2022 Access Management Index, realizat de Thales, un sondaj global efectuat de 451 Research, parte a S&P Global Market Intelligence, în rândul a 2600 factori de decizie din domeniul IT.

Companiile devin mai încrezătoare în ceea ce privește securitatea muncii la distanță
În general, concluziile raportului sugerează că firmele sunt în continuare preocupate de riscurile de securitate cibernetică pe care le presupune munca la distanță, dar aceste îngrijorări nu mai sunt atât de mari. În același timp, companiile sunt din ce în ce mai încrezătoare în capacitatea sistemelor de autentificare și de gestionare a accesului de a face față acestor riscuri. Doar 31% dintre profesioniștii IT intervievați au declarat că sunt "foarte îngrijorați" de riscurile și amenințările de securitate ale muncii la distanță în 2022, în scădere de la 39% în 2021. Totuși, numărul celor care au declarat că sunt "oarecum îngrijorați" - cel mai întâlnit răspuns - a crescut de la 43%, la 48% în 2022.

Autentificarea cu mai mulți factori prinde teren, dar nu este larg răspândită
În timp ce utilizarea autentificării cu mai mulți factori (MFA) rămâne cea mai răspândită metodă pentru cei care muncesc la distanță (68%) și pentru utilizatorii cu privilegii (52%), raportul arată că adoptarea MFA este în creștere pentru personalul intern și non-IT și a ajuns la 40%, comparativ cu 34% în 2021. Cu toate acestea, adoptarea pe scară largă a acestui protocol de securitate cibernetică de către companii nu a devenit încă o normă. Puțin peste jumătate dintre angajați (56%) au adoptat MFA în cadrul companiilor și organizațiilor.

Sondajul a fost realizat pentru a stabili impactul direct pe care pandemia și munca la distanță l-au avut asupra planurilor companiilor de a implementa noi tehnologii de securitate cibernetică. Răspunsurile au arătat o creștere globală de 6%, de la 31% în 2021. Pandemia a avut, de asemenea, un impact asupra planurilor de implementare a gestionării accesului în cloud: la nivel mondial, 45% dintre respondenți a adoptat acest instrument, față de 41% în 2021. Aceste două concluzii ale sondajului demonstrează o mai mare conștientizarea a amenințărilor de securitate cibernetică și a nevoii de gestionare adecvată a accesului utilizatorilor. 

Francois Lasnier, Vicepreședinte Access Management Solutions în cadrul Thales: 
"Ultimii ani au consolidat munca la distanță și munca de oriunde ca elemente permanente ale peisajului de securitate și au introdus noi riscuri și provocări în materie de securitate cibernetică. Dar, a crescut și gradul de conștientizare al companiilor în materie de riscuri de securitate, sporind de asemenea încrederea și capacitatea echipelor de a gestiona aceste amenințări în mod corespunzător."

Thales și 451 Research vor discuta concluziile studiului în cadrul unui webinar care se va desfășura în data de 29 septembrie 2022. Pentru a participa, accesați pagina de înregistrare.

Despre 2022 Thales Access Management Index
Ediția globală a Indexului Thales 2022 a abordat aspecte precum gestionarea și securitatea accesului, autentificarea cu mai mulți factori, accesul zero-trust la rețele, planurile de cheltuieli pentru securitate, munca la distanță și VPN-urile, ransomware. Studiul Thales se bazează pe datele obținute în urma unui sondaj realizat în rândul a aproape 2.600 de profesioniști în domeniul securității cibernetice, din peste 15 țări. Această cercetare a fost realizată ca un studiu observațional și nu face afirmații cauzale. 

Despre Thales 

⦁ Thales (Euronext Paris: HO) este un lider global în tehnologii avansate care investește în inovare digitală - conectivitate, Big Data, Inteligență Artificială, securitate cibernetică și tehnologie cuantică - pentru un viitor în care să putem avea cu toții încredere, un element vital pentru dezvoltarea societăților noastre. Grupul oferă clienților - companii, organizații și state – soluții, servicii și produse care îi ajută să-și îndeplinească misiunile în domenii, precum: apărare, aeronautică, spațiu, transporturi, identitate și securitate digitală.

⦁ Thales are 81.000 de angajați în 68 de țări. În 2021, Grupul a generat vânzări de 16,2 miliarde de euro.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel