Raport oficial: Serviciile SUA îl acuză pe prințul saudit că a validat asasinare lui Khashoggi. Livrările de armament ofensiv ar putea fi sistate

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Arabia Saudită, sursă foto: Ministerul Apărării din Arabia Saudită (Facebook) وزارة الدفاع
Arabia Saudită, sursă foto: Ministerul Apărării din Arabia Saudită (Facebook) وزارة الدفاع

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a ''validat'' asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018, au indicat serviciile de informaţii americane într-un raport publicat vineri, relatează Agerpres, care citează AFP.

''Am ajuns la concluzia că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a validat o operaţiune la Istanbul, în Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi'', scrie Direcţia serviciului naţional de informaţii în acest scurt document declasificat de patru pagini.

''Prinţul moştenitor îl considera pe Khashoggi ca pe o ameninţare la adresa regatului şi susţinea în general recurgerea la măsuri violente, dacă este necesar, pentru a-l reduce la tăcere'', a adăugat sursa citată.

Khashoggi, care a lucrat pentru Washington Post, era rezident american. Ademenit în interiorul consulatului saudit din Istanbul pe 2 octombrie 2018, jurnalistul a fost ucis de persoane care aveau legături cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite. A fost dezmembrat, iar cadavrul său a dispărut.

În acest sens, amintim că Statele Unite au anunţat vineri sancţiuni financiare împotriva unei unităţi de intervenţie specială şi a fostului număr doi al serviciilor saudite de informaţii, generalul Ahmad Asiri, apropiaţi prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.

 

SUA ar putea suspenda livrările de armament către Arabia Saudită

 

Totodată, după ce a suspendat contracte de vânzare de armament în valoare de o jumătate de dolari către Arabia Saudită, echipa preşedintelui american Joe Biden ar putea schimba întreaga politică a SUA, permiţând numai livrarea de arme "defensive", notează și Reuters, citând surse proprii de la Casa Albă.

Patru persoane care cunosc atitudinea noii administraţii de la Washington susţin că oficialii evaluează gama de echipamente militare şi instruirea furnizată armatei saudite, pentru a stabili ce anume poate fi considerat defensiv. Ar putea fi anulate acorduri din trecut care constituie ameninţări pentru drepturile omului; s-ar putea însă merge mai departe, prin limitarea obiectului contractelor viitoare.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american a declarat că "ne concentrăm asupra încheierii conflictului din Yemen, dar ne asigurăm în acelaşi timp că Arabia Saudită dispune de tot ce este necesar pentru a-şi apăra teritoriul şi poporul". Ea a adăugat că Biden a promis că va înceta sprijinul militar pentru campania militară condusă de saudiţi împotriva rebelilor Houthi.

Arabia Saudită are probleme grave legate de drepturile omului, dar este totodată şi unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite.

Un funcţionar parlamentar la curent cu problema afirmă că oamenii preşedintelui "încearcă să afle care este delimitarea între arme ofensive şi material defensiv".

În termenii folosiţi de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, este pe cale să aibă loc o "recalibrare" a relaţiilor între Washington şi Riad. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel