Raport oficial: China conduce cursa progreselor tehnologice cu SUA provocând îngrijorare la Washington

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din China
Sursă foto: Ministerul Apărării din China

Creșterea tehnologică rapidă a Chinei reprezintă o amenințare pentru baza industrială de apărare din SUA, potrivit unui nou raport al companiei Govini specializată în analiza datelor.

Raportul, lansat luni, detaliază cheltuielile de aproape 200 de miliarde dolari ale guvernului federal al SUA în anul fiscal 2022 pentru tehnologiile critice, dar avertizează că China depășește în continuare Statele Unite.

În FY22 (anul fiscal 2022), biotehnologia cu 81,3 miliarde de dolari, a ocupat primul loc pe lista celor 12 tehnologii critice identificate în care au investit SUA.

Această diferență în ritmul de progres tehnologic dintre SUA și China se datorează în mare parte accesibilității la brevete, potrivit Govini.

În ultimii cinci ani, numărul de brevete asociate cu domenii tehnologice critice și eliberate companiilor cu sediul în SUA a stagnat, în timp ce numărul companiilor chineze a crescut constant, potrivit raportului.

Govini constată că, pe fiecare subsegment tehnologic critic, China a depășit SUA în ceea ce privește brevetele acordate începând cu 2022. De asemenea, din 2018, numărul total de brevete al Chinei a crescut constant și este acum la cea mai mare rată. Între timp, rata de brevetare a SUA în fiecare subsegment de tehnologie critică, cu excepția modernizării nucleare, a scăzut în ultimii ani.

 

Raportul provoacă îngrijorare la Washington. SUA se bazează în continuare pe furnizori și investitori chinezi pentru tehnologii critice

 

„Patentele sunt un indicator principal al dominației tehnologice în viitor. [Patentele] sunt sămânța pentru a face noi descoperiri care vă pun în fruntea lanțului competitiv”, a declarat Bob Work, fost secretar adjunct al apărării, care acum este președinte al Govini, în timpul unei convorbiri cu reporterii luni. „Asta mă sperie cel mai mult [pentru că] China se descurcă mult mai bine decât noi în ceea ce privește numărul total de brevete.”

În plus, noul raport al lui Govini constată că unii contractori din SUA, axați pe tehnologii critice se bazează în continuare pe furnizorii și investitorii chinezi. Tara Murphy Dougherty, directorul executiv al Govini, a remarcat, luni, că toate cele 12 tehnologii critice din raport depind în mare măsură de aprovizionarea din China.

„ Avem o încredere extraordinară în cel mai mare competitor geopolitic al nostru - China, pentru toate programele și activitățile federale care acoperă aceste 12 domenii tehnologice”, a spus ea.

Legislatorii își exprimă tot mai multe preocupări cu privire la dominația Chinei când vine vorba de domenii tehnologice cheie. La summitul pe probleme de Informații și Securitate Națională de săptămâna trecută, senatorul Mark Warner a declarat că securitatea națională nu mai înseamnă „națiunea cu cele mai multe tancuri, tunuri, nave și avioane”, potrivit publicației americane Defense News.

„Cu China, aceasta este o competiție tehnologică”, a spus el. „Dacă nu investim mai mult, de la semiconductori, la capacități aeriene, la [inteligență artificială], analitică cuantică, la biologie, energie avansată, acestea sunt domenii în care, dacă China domină, asta va reprezenta o amenințare pentru securitatea națională, atât în ceea ce privește capacitatea lor de a-și răspândi influența sau, sincer, pentru a ne duce în offline (de a ne face nerelavanți – nota autorului), de a ne scoate de peste tot.”

 

Govini este principala platformă de informații pentru companiile și agențiile care operează pe piața federală americană

 

Comentariul autorului: Govini este principala platformă de informații pentru companiile și agențiile care operează pe piața federală americană. Urmărind întregul ciclu de viață al achizițiilor, Govini creează analize proprietare care răspund la întrebările critice legate de cheltuieli, supraveghere, diminuare a riscurilor, prețuri competitive ale furnizorilor, validarea dezvoltării programelor și monitorizarea internă. Baza de date cu înregistrări a Govini oferă agențiilor atât din sectorul civil, cât și din sectorul apărării, un avantaj și serviciu unic.

Compania Govini a colaborat din 2017, sub diferite forme, cu Departamentul american al Apărării (DoD). În decembrie 2019, DoD i-a atribuit un contract pe cinci ani, în valoare de 400 de milioane de dolari care, permite birourilor DoD să acceseze analizele și seturile de date ale Govini.

În Strategia de standardizare națională a tehnologiilor critice și emergente, publicată în mai 2023, Guvernul american a enumerat opt domenii generatoare de tehnologii critice și emergente care sunt esențiale pentru competitivitatea și securitatea națională, acestea fiind următoarele: Comunicații și rețele (1), Semiconductori și microelectronică, inclusiv calcul, memorie și stocare (2), Inteligență artificială și învățare automată (3), Biotehnologii (4), Servicii de poziționare, navigare și cronometrare (5), Infrastructură digitală (6), Generarea și stocarea energiei curate (7), Tehnologii de informatică cuantică (8).

La acestea se adaugă șase aplicații specifice ale tehnologiilor critice și emergente: Infrastructură automatizată și conectată (1), Biobanking – bănci de mostre biologice (2), Transport automatizat, conectat și electrificat (3), Lanțuri de aprovizionare cu minerale critice (4), Securitate cibernetică și confidențialitate (5), Captarea, îndepărtarea, utilizarea și stocarea carbonului (6).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel