Raport Homeland Security - principalele amenințări la adresa SUA. Rusia, un agent al haosului

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: US Army Facebook
Sursă foto: US Army Facebook

Cunoscutul Sufan Center vorbește despre evaluarea trimestrială pe care Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (Homeland Security) l-a publicat acum câteva zile. 

Astfel, Homeland a lansat prima sa evaluare asupra amenințărilor teritoriale (HTA) care planează asupra SUA. Raportul publicat evaluează amenințările asupra țării în șapte domenii: activități cibernetice, de influență externă, securitate economică, terorism, organizații criminale transnaționale, imigrație ilegală și dezastre naturale.

Deși cunoscută pentru sobrietatea sa în descrierea amenințărilor reale la adresa SUA, analistului îi este clar că cea mai evidentă parte a raportului, cea care are reale conotații politice este secțiunea privind imigrația ilegală. Deși toată lumea percepe exact modul în care o organizatie sau indivizi cu intenții criminale la adresa SUA pot exploata rotile și mecanismele create de imigrația ilegală, raportul nu oferă niciun detaliu despre amenințarea reprezentată de imigrația ilegală.

 

Problema extremismului

 

Ca atare, criticii de servicu ai raportului s-au grăbit să critice această lipsă de substanță a capitolului, mai ales că există deja un conflict provocat de faptul că exista informații conform cărora, raportul integral a fost întârziat de frica conducătorilor departamentului datorită referințelor la pericolul reprezentant de organizațiile suprematiste albe, care ar fi putut să-l enerveze pe președintele Trump.

Cu toate acestea, raportul Homeland Security, clarifică faptul că reprezentanții extremiști albi reprezintă o amenințare durabilă pentru securitatea națională. HTA face referire la „extremismul violent anti-guvernamental / anti-autoritate”, deși nu reușește să facă referire în mod specific la milițiile armate pe nume, un pericol clar și prezent și o amenințare tot mai mare de terorism intern, evidențiată de complotul recent descoperit privind răpirea  și judecarea de către un grup de supremtiști albi a guvernatorului statului Michigan, Gretchen Whitmer.

Raportul Departamentului pentru Securitate Internă evidențiază activitățile maligne duse de către Rusia, China, Iran și Coreea de Nord.

Capacitățile cibernetice sofisticate ale Rusiei și Chinei reprezintă o amenințare pentru infrastructura critică a SUA. Operațiunile cibernetice ale Chinei vor continua să se concentreze asupra intereselor comerciale ale SUA, în special pe cele care au legătură cu proiectele de apărare și producția de tehnologie de ultimă generație. De asemenea, în raport, se apreciază că Rusia va continua să se angajeze în campanii de influență străină menite să slăbească  anumite poziții naționale sau internaționale ale Statelor Unite.

 

Rusia, principalul actor și un agent al haosului

 

În special, DHS consideră că Rusia este probabil principalul actor de influență sub acoperire și furnizor de dezinformare în America. Regimul Putin continuă să rămână un agent al haosului, deoarece încearcă să submineze încrederea cetățenilor americani în instituțiile democratice ale SUA.  Astfel se consideră că pandemia de Covid-19 a oferit Federației Ruse posibilitatea de a amplifica această campanie, inoculând ideea că guvernul american nu a făcut față situației de criză medicală.

Raportul dă vina, de asemenea, pe China pentru că a folosit instrumentele de media social pentru a crea narațiuni false despre originile virusului Covid-19.

Într-o măsură mai mică, actorii online iranieni au încercat, de asemenea, să răspândească dezinformarea cu privire la virus și originea lui, învinuind în mod specific Statele Unite pentru crearea și transformarea virusului în armă biologică. Coreea de Nord este menționată doar de trei ori în raport, iar amenințarea sa pentru SUA este reprezentată de activitățile sale infracționale cibernetice.

În cele din urmă, raportul subliniază că Rusia rămâne angajată în utilizarea atât a unui întreg instrumentar ideologic și informational pentru a influența alegătorii americani înaintea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. În timp ce raportul nu spune în mod explicit că Rusia îl susține pe președintele Trump, el indică că „Rusia folosește măsuri de divizare pentru a perturba procesul electoral - inclusiv denigrarea fostului vicepreședinte Biden”. O formula diplomatică pentru a sublinia imixtiunea brutală a Rusiei în procesul de alegeri prezidențial, ca element fundamental de sinteză și stabilitate a democrației americane și instituțiilor sale.

Evaluarea asupra riscurilor la adresa SUA arată în mod clar că cea mai semnificativă amenințare a actorilor non-statali  este reprezentată de ideologia și activiștii supremației albe, care, prin activităților lor din ce în ce mai vizibile și contondente, continuă să vizeze minoritățile rasiale și religioase, cele sexuale, exponenții politicilor multiculturale și activiști sociali de stânga. De altfel raportul conține o diagramă a atacurilor teroriste care au reprezentat o amenințare pentru cetățenii din SUA în perioada 2018-2019.

Conform acestor statistici, rasiștii albi au comis mai multe atacuri și au ucis mai mulți americani decât toate celelalte tipuri de extremiști locali/domestici la un loc. Evaluarea explică faptul că rasiștii albi și grupurile anti-guvernamentale de dreapta au folosit oportunist criza medicală declașată de Covid-19, precum și protestele pașnice ale minorităților rasiale.

 

Organizațiile teroriste continuă să plănuiască atacuri, dar capacitatea lor e limitată

 

În cele din urmă, raportul apreciază că, deși organizațiile teroriste străine continua să plănuiască atacuri la adresa SUA și intereselor sale naționale sau internaționale, capacitatea lor de a face acest lucru rămâne totuși limitată. În schimb, grupuri precum ISIS și Al-Qaeda vor căuta să inspire cetățeni americani și să cultive extremiști violenți în interiorul teritoriul național al SUA.

Abordarea online a acestor grupuri, în special a ISIS, rămâne o preocupare fundamentală, deoarece propaganda urii și dezinformarea pot ajunge în continuare la cetățenii americani prin intermediul rețelelor sociale sau a altor platforme media electronice. Interesant este faptul că evaluarea de risc nominalizează un al treilea element terorist străin și anume organizația Hezbollah libaneză.

Conform evaluării, acest grup poate fi folosit de Iran ca instrument în organizarea unui atac asupra SUA, mai ales în cazul în care relațiile SUA-Iran se vor deteriora și mai mult. Raportul mai arată că organizațiile teroriste străine reprezintă o amenințare semnificativă pentru activele și interesele SUA de peste mări, în diverse alte continente. Din nefericire alături de ISIS și al-Qaeda, precum și mai multe organizații criminale transnaționale, raprotul, de frica reacției lui Donald Trump, nu menționează divizia Atomwaffen, Boogaloo Bois, Proud Boys sau QAnon, mai ales că persoanele asociate cu aceste grupări și mișcări au ucis deja cetățeni mericani, mai ales în timpul tensiunilor rasiale provocate de către asasinarea afroamericanului Floyd.

Raportul în sine exprimă poziția oficială a administrației americane actuale, reiterând atât vechi cât și noi amenințări la adresa securității naționale americane. Se subliniază încă odată, că pentru SUA, doar numele actorilor amenințărilor se schimbă, nu și dinamica complexă a acestora.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel