R. Moldova susține că respectă sancțiunile în sistemul bancar aplicate Rusiei, dar nu poate renunța la achiziția de gaze

Darius Muresan |
Data publicării:
Președintele moldovean Maia Sandu și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Sursă foto: Maia Sandu Facebook
Președintele moldovean Maia Sandu și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Sursă foto: Maia Sandu Facebook

Republica Moldova respectă sancţiunile internaţionale impuse Federaţiei Ruse ca urmare a invaziei în Ucraina, a dat asigurări luni preşedinta Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Agerpres, care citează Radio Chişinău.

Băncile din Republica Moldova respectă toate restricţiile de plăţi internaţionale, exporturile s-au diminuat din cauza războiului din ţara vecină, iar autorităţile urmăresc să nu aibă loc reexporturi de pe teritoriul republicii, a afirmat Maia Sandu.

"În cazul R.Moldova în tot ceea ce ţine de sistemul financiar, sistemul bancar, băncile noastre respectă toate politicile şi restricţiile impuse de sistemele de plăţi internaţionale. Deci, pe dimensiunea financiară şi bancară se respectă toate aceste interdicţii, inclusiv restricţiile aplicate de SWIFT sau de sistemele de carduri Visa şi MasterCard. Aceste sancţiuni sunt respectate", a insistat ea.

Republica Moldova nu va permite evitarea sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei în privinţa sistemului bancar sau a reexporturilor. Referitor la livrările de gaze, autorităţile de la Chişinău caută alternative, dar situaţia de pe piaţa gazelor este dificilă, a recunoscut Maia Sandu, întrebată dacă Republica Moldova se va alătura sancţiunilor împotriva Rusiei mai ales după descoperirea cadavrelor unor civili în regiunea Kievului, potrivit Jurnal.md.

 

Republica Moldova nu poate renunța la achiziția de gaze



Singurul aspect, unul vulnerabil, în relaţiile economice cu Federaţia Rusă, existent în prezent, este achiziţia de gaze la care în prezent Republica Moldova nu are cum să renunţe, a explicat preşedinta acestei ţări.

Chişinăul, a spus Maia Sandu, plăteşte zilnic, în prezent, între trei şi patru milioane de dolari pentru gazele livrate de concernul energetic rus Gazprom.

Referindu-se la riscurile de securitate provenite din regiunea transnistreană, Maia Sandu a menţionat că autorităţile de la Chişinău rămân vigilente, dar a precizat că informaţiile cu privire la o creştere a numărului de "pacificatori" ruşi în Transnistria nu se confirmă, conform Jurnal.md. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel