R. Moldova acuză prezența trupelor Transnistriei în Zona de securitate

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Delegaţia Republicii Moldova a semnalat în cadrul reuniunii Comisiei Unificate de Control (CUC, structură tripartită care reuneşte reprezentanţi ai Chişinăului, Moscovei şi Tiraspolului) o serie de încălcări grave comise de către pretinsele formaţiuni armate transnistrene în Zona de securitate, contrar protocoalelor existente şi a celor convenite între conducătorii delegaţiilor.

Un prim caz se referă la instalarea unilaterală a unui post de grăniceri transnistreni în perimetrul localităţii Pohrebea, în locul celui de 'miliţie'. În trecut, în localitatea respectivă exista un astfel post de grăniceri. Totuşi, în urma eforturilor delegaţiei Chişinăului în cadrul CUC, problema a fost soluţionată la 16 februarie 2012, când Comisia a decis suspendarea 'postului de grăniceri', controlul fiind plasat în responsabilitatea structurilor de poliţie şi miliţie. Cu toate că partea transnistreană invocă faptul că modificările s-au efectuat în contextul unor reforme de transferare a competenţelor suplimentare către pretinsele trupe de grăniceri ale aşa-numitului minister al securităţii statului de la Tiraspol, aceste acţiuni contravin flagrant actelor în vigoare.

 

Delegația transnistreană și Federația Rusă au refuzat includerea problemei pe ordinea de zi

 

Deşi atât delegaţia transnistreană, cât şi cea a Federaţiei Ruse au admis că subiectul trebuie discutat, la reuniunea de joi a Comisiei ele au refuzat includerea problemei menţionate pe ordinea de zi. Astfel, problema postului de grăniceri din Pohrebea urmează a fi propusă spre examinare de către delegaţia Republicii Moldova la şedinţele următoare.

Un alt caz semnalat de încălcare a regimului Zonei de Securitate se referă la constatarea prezenţei tehnicii militare şi a reprezentanţilor diverselor formaţiuni militare în cadrul forumului 'Tiras-2019' organizat pe teritoriul taberei 'Dnestrovskie zori' în perioada 16-18, în localitatea Mereneşti, suburbie a oraşului Bender (Tighina), localitate cu regim sporit de securitate.

De asemenea, Chişinăul a întreprins un demers adresat reprezentanţilor OSCE, Federaţiei Ruse şi Ucrainei, prin care se solicită intervenţia în sensul asigurării liberei circulaţii în Zona de Securitate.

Demersul intervine în urma unui abuz comis de către structurile neconstituţionale din stânga Nistrului asupra reprezentanţilor Biroului Politici de Reintegrare de la Chişinău. Astfel, responsabili ai instituţiei, deplasîndu-se la data de 14 mai într-o vizită de lucru la şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, au fost opriţi de către 'grăniceri transnistreni' la postul de control din Dubăsari, fiindu-le aplicate procedurile similare ca în cazul cetăţenilor străini, cu limitarea 'termenului de şedere'.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel