Putin nu a decis în ce limite sunt anexate Zaporijjia și Herson. Bogdan Aurescu: Rusia calcă în picioare dreptul internațional. ”Statele au obligația de a nu recunoaște anexarea prin forță”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Federația Rusă continuă mascarada și spune că încă nu cunoaște limitele teritoriale ale anexării.

Federația Rusă arată că nu s-a hotărât încă dacă va anexa regiunile Zaporijjia și Herson, în integralitatea lor. Atitudinea oficialilor ruși aduce aminte de bancurile în care răspunsul la întrebarea ”Cu cine se învecinează Uniunea Sovietică” era unul singur - ”cu cine vrea ea”.

Astfel, Rusia a anexat regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina în limitele administrative din 2014, dar în ceea ce privește regiunile Zaporijjia și Herson, Kremlinul nu s-a hotărât încă.

Secretarul de presă al lui Putin, Dmitro Peskov, a declarat acest lucru la briefing.

„În ceea ce privește Herson și Zaporijjia, vom continua să ne consultăm asupra granițelor cu populația acestor regiuni”, a spus oficialul.

Potrivit acestuia, „configurația finală va depinde de voința oamenilor care locuiesc în aceste teritorii”, dar Rusia nu va organiza încă noi pseudo-referendumuri.

 

Bogdan Aurescu - ”Aceste acte ale F. Ruse nu pot produce niciun fel de efect juridic”

 

Șeful diplomației române se raliază opiniilor liderilor occidentali și spune că România nu va recunoaște anexările ilegale, dispuse de Federația Rusă.

Mai mult, oficialul român arată statele și organizațiile internaționale sunt automat obligate de a nu recunoaște orice câștig de teritorii, care s-a realizat în urma unei încălcări a dreptului internațional.

”Anexarea ilegală a regiunilor reprezintă încă o încălcare gravă a celor mai importante principii și norme internaționale.

Este chiar o obligație internațională, care cere tuturor actorilor internaționali să nu recunoască orice fel de câștig teritorial care s-a obținut printr-o încălcare a dreptului internațional, mai ales prin folosirea forței, așa cum este și războiul ilegal de agresiune, dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei.

Aceste acte ale F. Ruse nu pot produce niciun fel de efect juridic din punct de vedere al dreptului internațional. România nu recunoaște validitatea acestor acte. Există o încercare a F. Ruse, prin această conduită, de a-și justifica ocupația militară ilegală asupra unor teritorii ale Ucrainei, care nu poate fi recunoscut la nivel internațional”, a declarat ministrul român de externe.

Vom aminti că pe 30 septembrie, că Putin a anunțat anexarea regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporijjia și Herson din Ucraina. În acea zi, Peskov nu a putut să răspundă la întrebarea cu privire la măsura în care regiunile Herson și Zaporijjia au fost „unite” - el a spus că „trebuie să clarifice”.

Uniunea Europeană a declarat că nu recunoaște pseu-doreferendumurile în teritoriile ocupate și anexarea ulterioară a acestora.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel