Putin acordă cetăţenia rusă directorului financiar al Novatek, cetăţean american

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Preşedintele Vladimir Putin a acordat luni cetăţenia rusă directorului producătorului de gaz Novatek, Mark Gietvai, o măsură ce i-ar putea ajuta pe cetăţenii americani să ignore unele restricţii legate de sancţiunile impuse Moscovei, relatează Reuters.

Sancţiunile SUA impuse Rusiei în 2014 interzic cetăţenilor americani şi companiilor să ajute la organizarea unor finanţări pe termen lung a unor mari firme ruseşti, inclusiv Novatek. Acestea au fost impuse după anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea şi sprijinul pentru separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Când SUA şi UE au impus sancţiuni Rusiei, directorii cu paşapoarte străine de la companiile afectate inclusiv Novatek - cel mai mare producător privat de gaz natural al ţării - şi banca de stat VTB au predat responsabilitatea organizării emisiunii de noi acţiuni către colegii fără paşapoarte UE sau americane.

Gietvai, director financiar al Novatek din 2003, a recunoscut în 2014 că nu mai poate să-şi ajute compania să obţină noi finanţări pe termen lung.

Gietvai, născut în SUA, a obţinut cetăţenia rusă printr-un decret prezidenţial publicat luni pe website-ul Kremlinului. Putin a acordat anterior cetăţenia şi altor occidentali care lucrează în poziţii de top în companiile ruseşti. Gietvai a refuzat să comenteze asupra decretului.

Vezi și: Rusia şi Turcia negociază producţia comună de componente ale sistemului de rachete S-400

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel