Programul F-35 al Italiei, în incertitudine. Forțele Aeriene critică Guvernul de la Roma

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene din Italia, generalul Alberto Rosso, a declarat marți parlamentului că Italia nu a început achitarea avioanelor F-35.

Într-o serie de critici neobișnuite la adresa Guvernului de la Roma, generalul Rosso și-a exprimat în cadrul unei comisii de apărare în Parlament „preocuparea majoră cu privire la incertitudinea” care planează asupra programului F-35 al Italiei, informează publicația din ”Cizmă”, Ansa. Șeful Forțelor Aeriene a criticat o posibilă reducere a numărului de avioane F-35 pe care Italia urmează să le achiziționeze.

Generalul a atenționat că toate alternativele pentru avioanele F-35 sunt reprezintate de aparate ”mai vechi și mai scumpe”, preizând că F-35 este ”aeronava viitorului”. Totodată, generalul Rosso a adăugat că orice întârziere a programului F-35 sau o posibilă reducere a numărului de aparate achiziționate, ar fi îngrijorătoare atât pentru Forțele Aeriene ale Italiei, cât și pentru industria națională.

Amintim că la începutul lunii decembrie, anul trecut, italienii au anunțat că opt avioane F-35A au devenit operaționale, Italia devenind la acel moment primul stat european care are avioane de generația V complet operaționale, deci gata de luptă.

Italia intenționează să ajungă la 60 de aparate F-35A pe care Forțele Aeriene Italiene să le dețină. Până la finalul anului în curs, încă 17 avioane ar trebui să ajungă sub comanda Romei.

F-35 este cel mai costisitor program de armament lansat vreodată de Pentagon, cu o finanțare estimată la 398,6 miliarde de dolari pentru 2.443 de aparate, adică 163 de milioane de dolari pe unitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel