Programul de înzestrare a Armatei României cu drone înarmate: Două oferte și un semn mare de întrebare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
O dronă Hermes 450 britanică, operând într-o misiune în Afganistan. Sursă foto: UK Crown via AINOnline.com
O dronă Hermes 450 britanică, operând într-o misiune în Afganistan. Sursă foto: UK Crown via AINOnline.com

DefenseRomania a anunțat în exclusivitate la începutul acestei luni că în programul de înzestrare cu drone, numit oficial „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)”, au fost depuse două oferte. E vorba despre companiile israeliene Elbit Systems cu Hermes 450 și Israel Aerospace Industries (IAI) cu Tactical Heron.

Data limită pentru depunerea ofertelor de către companiile care doresc să participe la licitație în programul de înzestrare cu drone a fost de 26 octombrie 2021.

Autoritatea contractantă care va organiza şi derula procedura specifică este Ministerul Apărării Naţionale - Direcţia generală pentru armamente, prin Compania Naţională „Romtehnica“ - S.A.

Analizând documentația disponibilă pe site-ul Romtehnica, România solicită și sisteme de armament.

MApN va achiziționa sistemele UAV atât în variantă terestră, cât și în variantă navală.

În pofida faptului că MApN nu a anunțat oficial ce companii au depus oferte până la data limită de 26 octombrie în programul de înzestrare cu UAV-uri pentru Armata României, așa cum am specificat, DefenseRomania a aflat că există două oferte: Hermes 450, a celor de la Elbit și Tactical Heron a celor de la IAI.

 

IAI intră în competiția organizată de MApN cu drone din clasa II - Tactical Heron

 

MApN solicită totodată ca producția componentelor să se facă în România. Elbit deja produce părțile componente ale dronelor sale la Bacău în cele două facilități pe care le deține, fără însă să facă asamblare, dar a anunțat că deschide o linie de asamblare în țară pe care o va transforma în hub regional. Elbit deține și o facilitate în Măgurele.

Cei de la Israel Aerospace Industries (IAI) au semnat recent un acord de cooperare cu compania română de apărare IAR-Brasov pentru producția de aeronave fără pilot (UAV) cu IAR Brașov.

Din comunicatul oficial al celor de la IAI aflăm că „acordul de cooperare se bazează pe experiența vastă atât a IAI, cât și a IAR-Brasov în activități de proiectare, fabricare, asamblare și testare, pentru a dezvolta cel mai avansat model UAV Tactical Heron”.

Așadar, IAI a intrat în competiție cu Tactical Heron.

 

Câteva semne de întrebare cu privire la Tactical Heron și solicitările oficiale din procedura aferentă programului de înzestrare

 

Aici apar câteva semne de întrebare. Analizând procedura specifică aferentă programului de înzestrare, aflăm că MApN solicită oferte pentru drone din clasa II, în ambele variante - terestră și navală.

4.3.1.Candidatul trebuie să depună declaraţii şi documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 5 ani anterior datei iniţierii procedurii specifice către armate din state membre NATO, cel puţin două sisteme UAS din clasa II conform clasificării NATO care includ în configuraţie sistem IFF mod 5. Raza de acţiune a sistemelor livrate este de minimum 200 km prin legături directe de date - Line of Sight fără utilizarea legăturilor satelitare. Pentru candidaţii din state membre NATO sunt luate în considerare şi livrările către propriile forţe armate.

4.3.2.Candidatul trebuie să depună declaraţii şi documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 5 ani anterior datei iniţierii procedurii specifice cel puţin două sisteme UAS din clasa II conform clasificării NATO, care includ în configuraţie sistem de armament. Raza de acţiune a sistemelor livrate este de minimum 200 km prin legături directe de date - Line of Sight fără utilizarea legăturilor satelitare - se arată în procedura specifică aferentă programului de înzestrare.

Analizând cerințele, apar unele semne de întrebare în contextul în care nu există informații cu privire la faptul că IAI are operaționale sistemele Tactical Heron, dronele cu care a intrat în competiție, și care trebuie să fi fost și livrate. Mai mult, „candidatul trebuie să depună declarații și documente justificative care să demonstreze” că a livrat acest tip de drone către armate din state membre NATO.

Precizăm că IAI dezvoltă și sisteme Heron TP și Heron-1, despre care se știe că sunt operaționale și sunt livrate către state membre NATO, dar ele sunt clase superioare și nu se încadrează în cerințele MApN care solicită sisteme de clasa II. Așadar, singurul sistem din clasa II dezvoltat de IAI din familia Heron este Tactical Heron.

Notă: Subliniem că DefenseRomania a solicitat clarificări și un punct de vedere celor de la IAI cu privire la operaționalizarea și livrarea sistemelor din clasa II Tactical Heron, încă de săptămâna trecută, așadar înainte de publicarea materialului.

Până în momentul publicării materialului nu s-a primit un răspuns. Precizăm că dacă acesta va veni DefenseRomania va publica informația.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel