Problemele nu se mai termină pentru Amiral Kuznețov. Șoigu calcă însă pedala modernizării unui portavion depășit

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Portavionul Amiral Kuznețov, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Portavionul Amiral Kuznețov, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Modernizarea bătrânului portavion rus Amiral Kuznețov, sigurul portavion din dotarea Federației Ruse, se pare că nu decurge deloc cum plănuia Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării.

Problemele se țin scai de portavionul Amiral Kuznețov, după ce în luna martie Judecătoria districtului Oktyabrsky a decis punerea sub arest, pentru două luni, a directorului general al Centrului de reparații navale Zvezdochka din Murmansk, acuzat de delapidarea a 45 milioane de ruble (aproximativ 600.000 USD) din fondurile alocate reparației portavionului.

 

Șoigu e nemulțumit de cum decurge modernizarea portavionului Amiral Kuznețov și cere să se găsească urgent soluții

 

Se pare că recent ministrul rus al apărării a inspectat lucrările de reparație și modernizare la care portavionul Amiral Kuznețov este supus. Iar lui Serghei Șoigu nu i-a plăcut ce a văzut, scrie publicația rusă Nezavisimaya Gazeta. Rușii au dificultăți mari cu modernizarea, iar programul este și așa în întârziere.

Se pare că extinderea docului șantierului naval unde e reparat și modernizat portavionul nu a fost pusă în aplicare, deși acest lucru s-a decis încă din urmă cu câțiva ani, fapt pentru care lucrările întâmpină probleme. Amintim că în 2018 s-a scufundat docul plutitor PD-50 la care se afla atunci portavionul.

Sursa citată precizează că în luna aprilie, în procesul de modernizare sunt implicate aproximativ 400 de persoane, dar Șoigu s-a arătat nemulțumit de stadiul lucrărilor. Acesta a cerut soluții pentru a găsi forță de muncă și procurarea echipamentelor necesare pentru ca lucrările să se deruleze mai rapid. Practic, Șoigu vrea să se lucreze fără încetare pentru finalizarea modernizării portavionului Amiral Kuznețov.

Solicitarea lui Șoigu e în contradicție cu conducerea centrului de reparații navale, pentru care extinderea docului e departe de a fi o prioritate, mai scrie sursa citată. 

 

Un portavion depășit. Amiral Kuznețov are o istorie plină de incidente în ultimii ani

 

Rușii de la Nezavisimaya Gazeta citează opinia unor experți militari care atrag atenția că oricum modernizarea portavionului nu e decât o soluție temporară, având în vedere faptul că „portavionul Amiral Kuznețov e depășit din toate punctele de vedere”. Dar, așa cum semnalează și jurnaliștii ruși, construirea unui nou portavion nu a trecut încă de faza de machetă în Rusia.

Problemele pe care șantierul naval le întâmpină sau devalizarea fondurilor sunt departe de a fi singurele cu care portavionul rus s-a confruntat din 2017 de când a intrat în reparații.

Așa cum precizam, în octombrie 2018, o macara de 15 metri înălțime a căzut pe puntea navei, a afectat pompele şi a scufundat docul plutitor PD-50 la care portavionul era ancorat. Iar un an mai târziu, în decembrie 2019, un incendiu puternic a cuprins bătrânul portavion rus Amiral Kuznețov. Rușii spun însă că pagubele nu sunt însemnate, nava va fi modernizată, urmând să reînceapă misiunile pe mare din 2022.

Ultima misiune a singurul portavion rus datează din noiembrie - decembrie 2016, în Mediterană, când Amiral Kuznețov a luat parte la operațiuni în cadrul războiului din Siria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel