Probleme pentru Bulgaria: Cu avioanele MiG-29 tot mai degradate și F-16 Viper abia din 2025, bulgarii negociază preluarea unui leasing

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-29 Bulgaria, sursă foto: www.BNR.bg
MiG-29 Bulgaria, sursă foto: www.BNR.bg

Aviația militară a Bulgariei se confruntă cu probleme cât se poate de serioase, fapt admis chiar de ministrul Apărării de la Sofia care a anunțat că vecinii noștri de la sud de Dunăre negociază preluarea unor avioane în leasing pentru a îndeplini misiunile de poliție aeriană.

Declarațiile ministrului bulgar cu privire la situația aviației militare au fost făcute în timpul prezentării planului de modernizare al forțelor armate bulgare, scrie ArmyMedia.bg.  În acest sens oficialul bulgar spune că războiul din Ucraina a înrăutățit lucrurile și, coroborat cu întârzierile livrărilor de F-16 Fighting Falcon Viper, ca urmare a pandemiei de Covid-19, situația s-a agravat mult.

Problema mai exact e că bulgarilor e e tot mai dificil să mențină operaționale avioanele MiG-29, a căror resursă a fost de mai multe ori prelungită.

Iar războiul declanșat de Rusia în Ucraina a înrăutățit această situație.

 

MiG-29 bulgare nu vor mai avea resursă din 2023. Bulgaria negociază preluarea unor avioane în leasing

 

2. MiG-29, Bu... (mig-29-bulgaria_00231800.jpg)

MiG-29, Bulgaria, sursă foto: DoD USA

Presa bulgară scrie că din cauza sancțiunilor impuse Moscovei ca urmare a invaziei din 24 februarie 2022 întreținerea avioanelor sovietice de tip MiG-29 e tot mai greu de făcut, fiind probleme mari inclusiv pentru livrarea diferitelor tipuri de piese.

În acest context bulgarii demarează negocierile pentru a prelua avioane în chirie.

Potrivit declarației oficiale făcute de Dimitar Stoianov, ministrul Apărării de la Sofia, Forțele Aeriene Bulgare vor putea utiliza MiG-29 doar până la jumătatea anului 2023, resursa fiind deja aproape epuizată. Totodată, primele F-16 Fighting Falcon în versiunea Block 70 (Viper), cea mai modernă disponibilă, avioane achiziționate de bulgari, vor ajunge abia în 2025 și vor fi operaționale în 2026. Așadar, e o perioadă de cel puțin trei ani în care Bulgaria riscă să nu aibă capacitatea de a efectua misiuni poliție aeriană.

„În următorii 3-4 ani există un pericol uriaș să nu puteam îndeplini singuri misiuni de apărare a spațiului aerian. Motivul este războiul din Ucraina și sancțiunile impuse ce afectează achiziția de piese rusești, dar și întârzierile cu privire la livrarea de F-16. Primele 8 avioane F-16 vor ajunge în 2025, dar operaționale vor fi abia la finalul anului 2026. Vom avea o problemă serioasă de securitatea a spațiului aerian bulgar în următorii 3-4 ani”, a precizat, ministrul Apărării de la Sofia, citat și de Moreto.net

 

Bulgaria a ales F-16 Fighting Falcon Block 70, cea mai modernă versiune, dar va achita o avere pentru 16 avioane

 

Bulgaria a achiziționat inițial un prim lot de 8 avioane F-16 Fighting Falcon Block 70. Acestea au fost deja achitate din 2019. Livrările ar fi trebuit inițial să demareze în 2023, lucru imposibil, mai ales din cauza pandemiei.

Primele 8 avioane au costat aproximativ 1.3 miliarde de euro.

Ulterior, în la începutul lunii aprilie, Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea către Bulgaria a încă 8 avioane F-16 Fighting Falcon, tot în versiunea Viper. Acest al doilea contract se ridică la peste 1.6 miliarde de dolari. Contractul include și suport logistic, muniție, piese etc.

CITEȘTE ȘI: F-16 Block 70 Viper achiziționat de Bulgaria e un „ucigaș de monștri”. Lockheed Martin: F-16 bulgare și F-35 românești vor zbura împreună

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel