Principalul succes al Ucrainei este victoria pe plan maritim în Marea Neagră: Controlul Rusiei asupra Sevastopolului este tot mai slab

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de împlinirea a doi ani, frontul a devenit unul static, pe măsură ce contraofensiva ucraineană se ciocnește de liniile defensive fortificate ale Rusiei. Cu un progres redus și schimburi teritoriale tot mai limitate, conflictul a fost caracterizat de unii ca fiind static. În timp ce progresele pot fi încetinite pe uscat, în Marea Neagră, Ucraina continua să reprezinte o ameninţare destul de serioasă pentru Flota rusa din Marea  Neagră. Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, a declarat că principalul succes al Ucrainei din ultima jumătate de an a fost ''victoria navală'' din Marea Neagră.

În timp ce presa occidentală continuă să vehiculeze teza că nu s-a înregistrat niciun progres semnificativ în contraofensiva ucraineană, istoricul Timothy Snyder, de la Universitatea Yale, a subliniat într-un episod recent al podcastului realizat de Telegraph că cea mai mare realizare a forțelor armate ucrainene din ultimele șase luni - victoria navală din Marea Neagră - a trecut practic neobservată.

"Unii jurnalişti au acoperit acest subiect, dar, în general, a fost trecut cu vederea", a spus Snyder, comentând faptul că ucrainenii "spre surprinderea tuturor" au reușit să descurajeze Flota rusa din Marea Neagră și să deschidă coridorul pentru comerțul cu cereale.

După cum a relatat Voice of America, oficialii de la Kiev au declarat că Ucraina a reușit să asigure funcționarea coridorului de cereale "pe cont propriu, nu datorită unui acord între Turcia, ONU și Rusia". Statele Unite au remarcat utilitatea Coridorului umanitar de la Marea Neagră, care "sprijină fermierii și alte întreprinderi din Ucraina și furnizează alimente și alte bunuri în întreaga lume".

 


Victoriile înregistrate pe plan naval de Ucraina infirmă faptul că ucrainenii sunt incapabili să câștige un război 

 


"Ucraina a obținut o victorie navală majoră fără a avea propria sa marină", a declarat Tom Sharp, editorialist la Telegraph și fost căpitan al unei fregate a Marinei Regale Britanice. Potrivit estimărilor sale, controlul Rusiei asupra Sevastopolului este tot mai slab, ceea ce are implicații uriașe pentru Flota rusa din Marea Neagră.

Potrivit lui Sharpe, în timp ce se acordă multă atenție succesului (sau lipsei acestuia) contraofensivei ucrainene pe uscat, evenimentele din Marea Neagră "ne amintesc periodic de importanța să strategică în acest conflict în curs de desfășurare".

Sharpe mai spune că atacurile ucrainene asupra Flotei ruse din Marea Neagră au un efect uriaș asupra moralului rușilor: "Marina rusă nu este cunoscută tocmai pentru "moralul ridicat și spiritul de luptă", chiar și în cele mai bune momente. Este greu de imaginat că lucrurile ar putea fi mult mai rele acum".

Teza privind importanța victoriilor navale ale Ucrainei este confirmată și de analistul Stephen Blank, fost profesor de studii de securitate la Institutul pentru Studii Strategice din cadrul Colegiului de Război al Armatei SUA și expert la Institutul pentru Studii de Politică Externă.

Într-un articol pentru The Hill, el scrie că faptele despre victoriile navale ale Ucrainei infirmă afirmațiile "așa-numitei opoziții realiste față de continuarea ajutorului pentru Ucraina", potrivit cărora ucrainenii nu pot câștiga războiul.

"Faptele contrazic aceste afirmații nefondate. Până acum, atacurile Ucrainei asupra Flotei ruse din Marea Neagră au adus victorii tactice una după alta", a declarat Blank. Analistul critică, de asemenea, tendința occidentală de a "minimaliza rolul flotei în războiul modern".

El subliniază, de asemenea, că loviturile ucrainene și raidurile reușite au lovit în mod repetat obiective navale rusești și sediul Flotei Mării Negre din Sevastopol, ceea ce "subliniază eșecul continuu al strategiei navale și al apărării aeriene a Moscovei".

În special în absența unei forţe aeriene puternice cu avioane de luptă, spune Blank, aceste victorii dezvăluie "inteligența strategică a Ucrainei în coordonarea operațiunilor militare". Iar scopul lor final este de a "scote Rusia din Crimeea". Prin urmare, subliniază Blank, aceste operațiuni merită în continuare sprijin occidental pe scară largă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel