Primele subunități ale OTSC au ajuns în Kazahstan (Foto/Video). Militarii ruși au trecut la îndeplinirea misiunilor de ''menținere a păcii''

Ionel Copcea |
Data publicării:

Secretariatul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a anunțat că, pe 06.01.2022, Forțele Colective de Menținere a Păcii din cadrul organizației au început desfășurarea în Kazahstan. Subunități înaintate din compunerea contingentului rus au trecut deja la îndeplinirea misiunilor încredințate.

“În conformitate cu o decizie din 06 ianuarie a Consiliului de Securitate Colectivă al OTSC, Forțele Colective de Menținere a Păcii au fost trimise în Republica Kazahstan, pentru o perioadă limitată de timp, pentru a stabiliza și normaliza situația”, se arată într-un comunicat de presă al secretariatului, preluat de agenția rusă Tass.

Reprezentanții OTSC au menționat că “subunități înaintate din cadrul contingentului rusesc de menținere a păcii au trecut deja la îndeplinirea misiunilor stabilite”.

Potrivit precizărilor acestora, din compunerea forțelor de menținere a păcii vor face parte contingente din Rusia, Belarus, Armenia, Tadjikistan și Kârgâzstan.

“Misiunile principale ale Forțelor Colective de Menținere a Păcii ale OTSC vor consta în protejarea unor obiective importante militare și de stat, precum și acordarea de sprijin și asistență pentru forțele de drept și de asigurare a ordinii din Republica Kazahstan, pentru stabilizarea situației și revenirea acesteia la normalitate, conform normelor juridice în vigoare”, au subliniat reprezentanții OTSC.

După cum se arată în comunicatul Secretariatului OTSC, din compunerea contingentului rusesc ce a fost trimis în Kazahstan fac parte subunități din cadrul Trupelor de Desant Aerian. Acestea au fost transferate în republică cu ajutorul avioanelor Aviației Militare de Transport.

Comentariul autorului: Demonstrațiile din Kazahstan au început pe 02 ianuarie în localitățile Zhanaozen și Aktau din Regiunea Mangistau (sud-vestul țării), unde locuitorii s-au adunat să protesteze împotriva creșterii prețurilor la gazul lichefiat.

Două zile mai târziu, revoltele au izbucnit și la Alma-Ata (sud-est), precum și în alte orașe din întreaga republică. Acestea au degenerat în confruntări între demonstranți și forțele de poliție, înregistrându-se victime.

Președintele Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, a introdus starea de urgență în toată țara, pentru o perioadă de două săptămâni, iar Guvernul a fost demis. În cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate al țării, șeful statului a anunțat că a solicitat ajutorul partenerilor din cadrul OTSC.

Ulterior, Consiliul de Securitate Colectivă al OTSC a decis să trimită trupe de menținere a păcii în Kazahstan pentru stabilizarea situației.

Probabil, în orele și zilele următoare, în Kazahstan vor fi deplasați câteva mii de militari, în special din Rusia. Aceștia vor interveni în forță acolo unde va fi nevoie și vor intra în luptă cu așa-zișii “teroriști veniți din străinătate pe teritoriul Kazahstanului”.

În prezent, între Rusia și Kazahstan există un parteneriat la nivel strategic. În domeniul militar, acesta este concretizat prin întrebuințarea de către partea rusă a unor obiective și facilități militare de pe teriroriul Kazahstanului. Este vorba, în primul rând, de Cosmodromul Baikonur și poligonul Sary-Shagan.

Nu este exclus ca, în urma evenimentelor din aceste zile, în Kazahstan să fie înființată o bază militară permanentă, după modelul celor existente deja în Armenia, Tadjikistan sau în Abhazia și Osetia de Sud.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel