Primele blindate VBCI, în drum spre România: Urmează tancurile Leclerc. Franța - cea mai mare operațiune logistică militară de după 1991

Un blindat de luptă francez VBCI și un tanc francez Leclerc. Foto: Ministerul Apărării din Franța
Un blindat de luptă francez VBCI și un tanc francez Leclerc. Foto: Ministerul Apărării din Franța

Primele două convoaie cu vehicule blindate de luptă de tip VBCI au pornit ieri dimineață din estul Franței de la Marne spre România. Acestea vor fi urmate de tancuri Leclerc.

Potrivit Le Figaro, blindatele și-au început drumul către România de la  Baza militară Mourmelon-le-Grand, aflată în nord-estul Franței și vor fi dislocate în România ca parte a operațiunii Aigle prin care Franța și-a asumat rolul de națiune cadru a grupului de luptă NATO constituit în România.

În următoarele zile, scrie sursa citată, urmează să pornească spre România și tancurile Leclerc. Întreaga tehnică militară va ajunge la Cincu, unde va consolida misiunea grupului de luptă al NATO aflat sub comanda Franței.

Grupul a fost constituit în timp record ca urmare a declanșării invaziei de către Rusia în Ucraina.

Potrivit sursei citate, vorbim de aproximativ 20 de blindate VBCI și 10 tancuri Leclerc, numărul lor nefiind însă comunicat oficial de francezi. Nu se cunoaște nici traseul exact pe care convoaiele militare franceze îl vor urma, dar se estimează că fiecare convoi va avea nevoie de 7-8 zile pentru a parcurge cei 2.000 de kilometri.

 

Transferul de tehnică de luptă în România e cea mai mare operațiune logistică militară din 1991 încoace pentru Franța

 

2. Transport ... (tanc-leclerc-armata-franceza_62123200.jpg)

Transport feroviar de tancuri franceze Leclerc

Operațiunea prin care partea franceză transferă în România blindate de luptă VBCI și tancuri Leclerc e cea mai mare operațiune militară logistică pe care Franța a efectuat-o în Europa după 1991, de la Războiul din Golf.

Generalul francez Francois Goguenheim, șeful Comandamentului Terre Europe-Continentale, a subliniat acest lucru.

„Franța își onorează angajamentul în fața aliaților NATO și a partenerilor noștri (...) Nu a mai existat o asemenea operațiune logistică în Europa de la operațiunea Daguet încoace”, a precizat oficialul francez.

Operațiunea Daguet e denumirea oficială a participării Armatei franceze la misiunea internațională care s-a format după invadarea Kuweitului de către Irak în 1990.

Presa franceză mai scrie că aproximativ 10 convoaie militare vor pleca din Mourmelon către România.

 

Potrivit MApN, transportul tehnicii de luptă franceze se va face pe calea ferată și pe roți

 

În cursul săptămânii trecute MApN a anunțat că o companie de transportoare blindate și una de tancuri Leclerc ale Armatei Franței vor sosi în România, de la sfârșitul lunii octombrie, pentru a completa mijloacele tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) dislocat în Cincu.

Deplasarea acestora se va face către Cincu atât pe calea ferată, cât și pe roți, iar pentru o bună desfășurare a traficului rutier, Poliția Militară va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra eventualelor restricții de circulație.

Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel