”Coaliția F-16” a antrenat până acum 12 piloți ucraineni, dar niciunul la Centrul din România. Transferul aeronavelor în Ucraina, un proces mai dificil decât era anticipat

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Fotografii furnizate de pilotul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate sub indicativul Phantom / via Vocea Americii Ucraina
Fotografii furnizate de pilotul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate sub indicativul Phantom / via Vocea Americii Ucraina

Ucraina ar putea primi, în această vară, doar câteva avioane de luptă F-16 din cele 45 promise de aliați.

New York Times spune că nu toate centrele de instruire F-16 care urmau să antreneze piloți ucraineni au început programul.

Publicația americană dă ca exemplu Centrul de instruire din România. Avioanele F-16 pe care se va efectua antrenamentul sunt pregătite, la fel și instructorii de zbor, dar pregătirea piloților ucraineni pe F-16 încă nu a început la Centrul F-16 de la Fetești. Asta, în ciuda anunțului din vara trecută că Centrul din România va juca un rol crucial pentru pregătirea viitorilor piloți de F-16 ai Forțelor Aeriene ucrainene.

Până acum, au început pregătirile 12 piloți ucraineni de F-16, după 10 luni de antrenament în Danemarca, Marea Britanie și Statele Unite.

 

Centrul F-16 de la Fetești e operațională de câteva luni

Primul pilot român aflat în programul din centrul de instruire de la Borcea care zboară un F-16; Tânărul pilot român a zburat un F-16 olandez, asistat de instructori ai Lockheed Martin. Foto: Ministrul Apărării Angel Tîlvăr

Nu este încă clar când vor începe piloții ucraineni antrenamentele la Centrul de la Baza Aeriană situată la Fetești, în sud-estul României, pe care aliații NATO îl folosesc și pentru antrenamentele cu avioane de luptă. Dar această întârziere „ este o dovadă a confuziei și haosului cu care se confruntă alianța militară care se grăbește să livreze F-16”.

Totuși, Centrul de instrucție din România este funcțional, piloții români începând antrenamentele pe avioanele F-16 încă din luna ianuarie a.c.

Se pare că Ucraina ar putea primi, în această vară, doar șase avioane de luptă F-16 din cele 45 promise de aliați. Informația vine în completarea celor de la Foreign Policy care, citând oficiali europeni, relatau că primele avioane de luptă F-16 vor apărea în Ucraina aproximativ în iunie 2024.

În privința pregătirii piloților ucraineni, care s-a desfășurat până acum la centrele din Vestul Europei și SUA, procesul de trecere la aeronave occidentale sofisticate s-a făcut în timp record, ținând cont de situația dramatică în care se află Forțele aeriene ucrainene, depășite net de aeronavele de luptă mai moderne ale Rusiei.

În august 2023, Țările de Jos și Danemarca au promis că vor transfera împreună 61 de avioane de luptă americane F-16 în Ucraina. În plus, Norvegia a confirmat intenția de a furniza F-16. La rândul ei, Belgia a anunțat că va transfera F-16 în Ucraina, dar din 2025.

Citește și: Ce tip de rachete cu rază lungă de acțiune, cuprinsă între 300-500 km, așteaptă Ucraina să primescă împreună cu avioanele F-16?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel