Prima „întâlnire” a portavionului HMS Prince of Wales cu o navă rusă. Noua bijuterie a Coroanei britanice, „cu ochii” pe o navă sovietică

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul britanic HMS Prince of Wales, sursă foto: HMS Prince of Wales official @HMSPWLS Twitter
Portavionul britanic HMS Prince of Wales, sursă foto: HMS Prince of Wales official @HMSPWLS Twitter

HMS Prince of Wales, noul portavion britanic, a avut prima întâlnire cu o navă a Federației Ruse. Aceasta a avut loc săptămâna trecută, în timp ce nava britanică participa la un exercțiu militar.

Potrivit unui material al Portsmouth News, publicat săptămâna trecută, portavionul britanic HMS Prince of Wales a întâlnit nava rusă de instruire Smolny parte din clasa Proiect 887, dezvoltată de către Uniunea Sovietică în anii 1970.

Sursa citată precizează că cel mai probabil nava rusă se afla în zonă în contextul în care se desfășura exercițiul Joint Warrior.

La Joint Warrior, desfășurat în largul coastei scoțiene, acesta fiind cel mai mare exercițiu militar din Marea Britanie, a participat și portavionul HMS Prince of Wales, noua bijuterie a Coroanei britanice, navă a cărui cost s-a ridicat la nu mai puțin de 3.2 miliarde de lire sterline.

Interesant e că, semnalează sursa citată, Royal Navy a publicat informația și o fotografie pe contul oficial de Twitter, precizând că HMS Prince of Wales e „cu ochii” pe nava rusă. Doar că a doua zi postarea a fost ștearsă de Royal Navy. 

Cei de la Portsmouth News precizează că nu se știe unde a fost făcută fotografia respectivă și dacă navele se aflau în apele teritoriale britanice.

Ulterior, un purtător de cuvânt al Royal Navy s-a rezumat să confirme că portavionul HMS Prince of Wales participă la Joint Warrior, exercițiu la care mai iau parte alte 27 de nave ale 9 state membre NATO.

 

„Întâlnirea” dintre portavionul HMS Prince of Wales și nava rusă, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Marea Britanie și Federația Rusă

 

Prima „întâlnire” a noului portavion britanic cu o navă rusă amintește de tensiunile care au escaladat în ultimele luni între Londra și Moscova.

În luna iunie a acestui an, asupra distrugătorul britanic HMS Defender rușii au deschis foc de avertisment, acuzând nava britanică de război că a intrat în apele teritoriale ale Federației Ruse, obținute în mod abuziv prin ocuparea și anexarea ilegală a peninsulei Crimeea.

Atunci, ministerul rus al apărării a precizat că nava britanică a avansat aproximativ 3 kilometri în apele teritoriale considerate ruse. 

Incidentul a dat naștere inclusiv unei crize diplomatice între Londra și Moscova.

HMS Prince of Wales este a doua navă din clasa Queen Elizabeth, prima fiind cea care poartă și numele clasei: HMS Queen Elizabeth.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel