Prima escaladare între SUA și Iran pe mare în ultimii patru ani. USS Firebolt a tras focuri de avertizare asupra a trei vedete iraniene

Cătălin Costea |
Data publicării:
USS Firebolt, sursă foto: Departamentul Apărării SUA via. TVD.im
USS Firebolt, sursă foto: Departamentul Apărării SUA via. TVD.im

Potrivit informațiilor furnizate de CNN, care citează purtătorul de cuvânt al Flotei a cincea americane, luni 26 aprilie, trei ambarcațiuni rapide de atac aparținând Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) din Iran s-au apropiat la aproximativ 60 de metri de nava de patrulare USS Firebolt și de vedeta Baranoff aparținând Gărzii de Coastă a SUA.

Purtătorul de cuvânt, Rebecca Rebarich, a declarat că cele trei nave iraniene au continuat să acționeze în apropierea navelor americane, în pofida avertismentelor repetate adresate prin radio și în mod direct de la bord, inclusiv prin utilizarea dispozitivelor de amplificare.

Ulterior, USS Firebolt a recurs la executarea focurilor de avertizare, ceea ce a condus la îndepărtarea navelor iraniene la o distanță sigură.

“Pe tot parcursul interacțiunii, forțele SUA au comunicat proactiv cu navele IRGC și au acționat foarte calculat, pentru a reduce riscul coliziunilor și a detensiona situația”, a declarat Rebecca Rebarich, precizând că la momentul incidentului navele americane desfășurau activități de rutină în apele internaționale din Golf.

Incidentul reprezintă al doilea eveniment din această lună în care nave ale SUA din Golful Persic sunt hărțuite de ambarcațiuni iraniene. Ieri oficialii marinei americane au confirmat, dând publicităţii mai multe materiale video, că trei vedete de atac și nava Harth 55 au hărţuit, pe 2 aprilie, recurgând la manevre provocatoare, două nave ale Gărzii de Coastă a SUA în timp ce patrulau, de asemenea, în apele internaționale din partea de sud a Golfului Persic.

Aceasta este prima astfel de escaladare între SUA și Iran pe mare în patru ani și vine la doar câteva săptămâni după ce administrația Biden și Iranul au început discuțiile cu privire la relansarea acordului nuclear din 2015, pe care fostul președinte Donald Trump l-a abandonat în 2018.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel