Prețul implicării Iranului în conflictul din Ucraina: Rusia promite transfer de tehnologie în special pentru aviația militară

Darius Muresan |
Data publicării:
Procesul de producție al aeronavelor militare rusești de tip Su-35
Procesul de producție al aeronavelor militare rusești de tip Su-35

În afară de bani, Moscova ar putea oferi Teheranului tehnologie militară la care Iranul nu are acces de câteva decenii - consideră Ilia Kusa, analist la Institutul Ucrainean al Viitorului.

Potrivit expertului, cooperarea militară ruso-iraniană a fost întotdeauna problematică.

"Iar acum, ruşii ar putea promite că vor transfera Iranului tehnologie, cum ar fi cea legată de aviaţia militară, adică ceva ce Iranul nu a reuşit să facă. De asemenea, Federaţia Rusă ar putea promite Iranului că îi va fi alături în conflictele regionale, în primul rând în Siria", a declarat Kusa.

RBC, potrivit Rador, aminteşte că ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat sancţiuni împotriva Iranului, din cauza furnizării de drone kamikaze către Federaţia Rusă, care sunt folosite pentru a ataca Ucraina.

Sancţiunile sunt impuse companiei Shahed Aviation Industries, implicată în proiectarea şi dezvoltarea dronelor iraniene Shahed-136.

 

Iranul tatonează de mult timp zona aviației militare rusești

 

În vara acestui an au apărut speculații în presa de limba arabă care precizau că în timpul vizitei efectuate de președintele rus, Vladimir Putin, în Iran, pe 19 iulie, a fost încheiat un contract pentru achiziționarea de către Forțele Aeriene iraniene a 18 avioane de vânătoare multirol de tip Su-35 fabricate în Rusia.

Este vorba despre aeronavele care au fost produse de Întreprinderea de aviație Y.A. Gagarin din Extremul Orient al Federației Ruse pentru Forțele Aeriene egiptene, dar care, din diverse motive, au fost refuzate de oficialii de la Cairo.

Până în prezent discuțiile despre Su-35 nu s-au concretizat.

Posibila vânzare a avioanelor de vânătoare Su-35 din Rusia în Iran a fost discutată încă de la sfârșitul anului 2021.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel