Preşedinţia UE. Summit informal, 9 mai 2018

UE
UE

România este pregătită să organizeze, la 9 mai, anul viitor, Summitul informal al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, iar "guvernul României depune eforturile necesare pentru ca evenimentul să fie un succes", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a aflat la Sibiu, miercuri şi joi, alături de şeful de protocol al Secretariatului General al Consiliului, Dominique-Georges Marro, pentru a pune la punct ultimele detalii organizatorice ale Summitului informal al şefilor de stat şi de guvern din 9 mai 2019, care va avea loc în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

La discuţiile tehnice în cadrul cărora ministrul delegat pentru Afaceri Europene le-a prezentat membrilor delegaţiei Secretariatului General al Consiliului planul organizatoric al Summitului au participat atât coordonatorii procesului de pregătire a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale implicate în organizarea evenimentului, inclusiv ai instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul protecţiei şi pazei.

"România este pregătită să organizeze, în cele mai bune condiţii, Summitul informal al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană. Guvernul României consideră Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene ca fiind o prioritate şi depune eforturile necesare, beneficiind de sprijinul tuturor autorităţilor şi instituţiilor implicate în procesul de pregătire şi purtând un dialog continuu şi constructiv cu Secretariatul General al Consiliului, pentru ca evenimentul din 9 mai 2019 să fie unul de succes.

Timp de şase luni ţara noastră va fi în centrul atenţiei şi ne dorim să profităm de această ocazie pentru a recentra viitorul Uniunii Europene pe agenda reală a cetăţenilor", a declarat Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, citat în comunicat.

 27 de şefi de stat şi de guvern, la Sibiu

De asemenea, Dominique-Georges Marro şi membrii echipei sale au apreciat eforturile României, remarcând totodată stadiul avansat în care se află pregătirile pentru organizarea evenimentului din 9 mai 2019. Summitul dedicat viitorului Uniunii Europene şi viitoarei agende strategice a liderilor pentru perioada 2019-2024 va reuni la Sibiu 27 de şefi de stat şi de guvern ai statelor membre, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe. Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un mediator imparţial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel