Președintele Iohannis face lumină în cazul dronei ruse care a „lovit” România: Nu a existat niciun UAV căzut pe teritoriul României

Darius Muresan |
Data publicării:
Atac rusesc cu drone la Gurile Dunării, în imediata apropiere a graniței României. Foto: Purtătorul cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko @Facebook
Atac rusesc cu drone la Gurile Dunării, în imediata apropiere a graniței României. Foto: Purtătorul cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko @Facebook

Nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România, a afirmat, marţi, la Cincu, preşedintele Klaus Iohannis.

"Dacă preşedintele ţării spune asta, eu cred", a precizat premierul luxemburghez Xavier Bettel, prezent la conferinţa de presă comună cu şeful statului român.

„Pot să liniștesc populatia. Nu a existat nimic care să fi ajuns în România. Da, suntem îngrijorați pentru că aceste atacuri au loc la o distanță foarte mica de granița României”, a precizat președintele Iohannis care a subliniat categoric că teritoriul României nu a fost lovit de nicio dronă rusească.

„Mi-a confirmat Ministrul Apărării ca au fost atacuri și la 800 de metri de granița noastră. Suntem atenți, dar suntem în cadrul NATO foarte bine apărați”, a mai precizat președintele României.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a infirmat, luni, "în mod categoric" informaţiile din spaţiul public cu privire la o "aşa-zisă situaţie apărută în cursul nopţii de duminică spre luni, în care drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României".

MApN subliniază că structurile cu responsabilităţi ale Ministerului Apărării Naţionale "au monitorizat în timp real situaţia generată de atacurile ruseşti executate cu drone, atât în cursul nopţii trecute, cât şi sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre".

 

Ucraina continuă să susțină că o dronă rusească a lovit teritoriul României

 

Pe de altă parte Ucraina continuă să afirme că o dronă kamikaze rusă de tip Shahed a lovit teritoriul României în timpul atacului de la Portul Izmail de pe partea ucraineană a Dunării.

Ieri, șefa centrului de presă al trupelor din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că partea ucraineană a informat deja România despre căderea şi explozia unor drone ruseşti pe teritoriul statului român, în timpul atacului din noaptea de duminică spre luni

"Inamicul, cunoscând acest lucru, a folosit în mod repetat particularitatea geografică a acestei regiuni, direcţionând dronele exact cât mai aproape de graniţa de stat", a remarcat reprezentanta armatei ucrainene, citată de Rador. Potrivit Nataliei Humeniuk, distanţa în zona respectivă este atât de mică, încât o eroare a proiectilului - dronă kamikaze - precum şi misiunea de atac a acesteia şi consecinţele aferente pot ameninţa cu adevărat ţara vecină.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel