Misterul dronei Shahed: Armata Ucrainei susține că a informat deja România iar Rusia ar fi direcționat intenționat dronele spre granița română

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: EURACTIV.com
Foto: EURACTIV.com

Şefa centrului de presă al trupelor din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că partea ucraineană a informat deja România despre căderea şi explozia unor drone ruseşti pe teritoriul statului român, în timpul atacului din noaptea de duminică spre luni. 

Potrivit Nataliei Humeniuk, nu este prima dată când Rusia foloseşte particularitatea geografică a regiunii Odesa în contextul apropierii acesteia de graniţa cu România.

"Inamicul, cunoscând acest lucru, a folosit în mod repetat particularitatea geografică a acestei regiuni, direcţionând dronele exact cât mai aproape de graniţa de stat", a remarcat reprezentanta armatei ucrainene, citată de Rador. Potrivit Nataliei Humeniuk, distanţa în zona respectivă este atât de mică, încât o eroare a proiectilului - dronă kamikaze - precum şi misiunea de atac a acesteia şi consecinţele aferente pot ameninţa cu adevărat ţara vecină.

"Faptul a fost consemnat, ţara vecină a fost informată că există un astfel de pericol şi că noi am înregistrat o lovitură. Ucraina, ca ţară transparentă, a informat sincer şi deschis. Mai departe - reacţia trebuie să aparţină ţării vecine", a adăugat Humeniuk.

RBC aminteşte că, potrivit Ministerului de Externe de la Kiev, în timpul unui bombardament masiv asupra Ucrainei, lansat de ruşi în noaptea de duminică spre luni, drone kamikaze ruseşti Shahed s-au prăbuşit şi au explodat pe teritoriul României.

Ministerul Apărării al României, însă, a negat informaţiile potrivit cărora drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul ţării.

 

Ministerul Apărării din România (MApN) a negat categoric că drone kamikaze rusești Shahed au căzut pe teritoriul țării noastre

 

În pofida anunțurilor oficiale de la Kiev, Bucureștiul continuă să „infirme categoric” că drone Shahed ar fi căzut pe teritoriul României în timpul atacului rus asupra portului Ismail. De precizat că în zonă distanța dintre România și Ucraina e de doar câteva sute de metri. Pe internet au apărut totodată imagini video filmate de localnici ucraineni care afirmă că explozia dronei a avut loc pe teritoriul României.

„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României.

Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”, arată MApN într-un comunicat de presă emis către DefenseRomania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel