Președintele Iohannis a promulgat bugetul. 2021 ar putea fi anul Forțelor Navale: Baterii de coastă și corvete

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Forțele Navale Române - Facebook
Sursă foto: Forțele Navale Române - Facebook

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

„Investițiile, reformele și creșterea economică sunt pilonii pe care este construit bugetul pentru 2021, astfel încât să fie respectate totodată principiile responsabilității fiscal-bugetare și al sustenabilității finanțelor publice. Ținta de deficit bugetar, de 7,16% din PIB, indică un efort considerabil de consolidare bugetară, care nu împovărează cetățeanul prin noi taxe și impozite. Astfel se creează premisele unei creșteri economico-sociale echilibrate și sustenabile”, precizează Administrația Prezidențială într-un comunicat emis către DefenseRomania.

„Bugetul pe anul 2021, axat preponderent pe investiții și pe accesarea fondurilor europene, va permite dezvoltarea României în sectoare esențiale, prea adesea ignorate în trecut”, mai precizează sursa citată.

În ceea ce privește MApN, propunerea bugetară pentru acest an este de 22.746.269.000 de lei credite bugetare, mai mare cu 3,28% faţă de anul trecut, şi 40.007.322.000 de lei credite de angajament, cu 46,84% mai mare faţă de 2020.

 

2021 ar putea fi anul Forțelor Navale Române

 

În ultimii ani, fără îndoială, din punct de vedere al înzestrării, dintre toate structurile armatei, Forțele Navale Române au fost cele mai văduvite. Dar 2021 ar putea fi anul lor.

Anul acesta ar trebui semnat contractul în tergiversatul program „Corveta multifuncțională”. Dacă e să urmărim programul de guvernare al Coaliției, acesta vorbește de „demararea contractului Corvete multifuncționale și monitorizarea îndeplinirii obligațiilor offset asumate de furnizorul străin”.

Navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor. În ceea ce privește offsetul, francezii de la Naval Group, câștigătorii licitației, au negociat și au bătut palma deja cu industria de apărare cu privire la aceste clauze. Iar industria așteaptă cu mare interes semnarea contractului de către MApN.

Iar un alt moment mult așteptat, tot în cadrul programului „Corveta multifuncțională”, este  modernizarea fregatelor  T22R - Fregata Regina Maria și  Fregata Regele Ferdinand.

Încă din 2 iulie 2019 compania Naval Group a fost desemnată câștigătoarea licitației. Dar nici la mai bine de un an și jumătate, din cauza tergiversărilor în instanță, contractul nu a fost încă semnat.

Un alt program de înzestrare deosebit de important pentru Forțele Navale este cel al sistemelor de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML), sau, pe scurt, baterii de coastă.

Este vorba despre achiziția sistemelor Naval Strike Missile (NSM) dezvoltate de Raytheon și Kongsberg Gruppen. De această dată înzestrarea se va face prin procedură G2G (Guvern la Guvern). Programul a trecut luna precedentă de Camera Deputaților, for decizional.

Amintim că SIML care va fi achiziţionat include patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel