Presa din Rusia susține că Ucraina a încercat să lovească Moscova folosind drone sovietice Tu-141 Strizh

Ionel Copcea |
Data publicării:
Tupolev Tu-141 / Ministerul apărării
Tupolev Tu-141 / Ministerul apărării

Oficialii ucraineni au promis în repetate rânduri că nu vor folosi armele furnizate de Occident pentru a ataca în interiorul granițelor rusești. Însă, aceștia nu au făcut niciodată astfel de afirmații referitoare la armele proprii. Astfel, periodic, în adâncimea teritoriului Rusiei au loc atacuri cu drone, în special de tip Tu-141 Strizh.

Un astfel de incident s-a produs pe 06.02.2023 și se pare că a vizat facilități militare de lângă Moscova. Media rusă, în încercarea de a imprima populației sentimentul că Rusia este atacată, a susținut chiar că dronele ar fi țintit capitala Federației Ruse.

În atac au fost implicate două drone de acest tip, din care una a parcurs o distanță de aproximativ 300 de kilometri în adâncimea teritoriului rus și s-a prăbușit în zona localității Kaluga. Cea de-a doua dronă a căzut pe teritoriul controlat de Kiev, în districtul Konotop din Regiunea Sumy.

“S-a stabilit că la ora cinci dimineața, într-o pădure din apropierea orașului, o dronă a explodat în aer la o înălțime de 50 de metri”, a informat luni Vladislav Shapsha, guvernatorul Regiunii Kaluga, pe canalul său Telegram.

“Nu există nici o deteriorare a facilităților civile și sociale. Nu au fost victime. Reprezentanții agențiilor de aplicare a legii lucrează la fața locului”, a precizat acesta.

“Un UAV ucrainean s-a prăbușit astăzi în Kaluga doar pentru că s-a agățat într-o ramură de copac”, a susținut și agenția de presă rusă Mash pe canalul său de Telegram. “Potrivit informațiilor noastre, a fost o dronă de tip Tu-141 Strizh din epoca sovietică. Aceasta transporta o bombă de aviație OFAB-100-120”, au precizat reprezentanții agenției.

 

Tu-141 Strizh - convertită în dronă kamikaze 

 

Nu este pentru prima dată când militarii ucraineni întrebuințează astfel de drone din perioada sovietică, care erau folosite pentru supravegherea avioanelor, dar pe care le-au transformat în mijloace de atac.

În luna martie 2022, o astfel de dronă a căzut într-o localitate din Croația, în urma unui incident bizar.

Ulterior, pe 07 octombrie, Baza Aeriană Shaykovka din Regiunea Kaluga, aflată la aproximativ 140 de mile nord de granița cu Ucraina și la aproximativ 170 de mile sud-vest de Moscova, a fost scena unui atac cu dronă, care a fost semnalat de presa rusă și de oficiali ai serviciilor de informații ucrainene. Baza găzduiește bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 din cadrul Regimentului 52 Aviație de Bombardament.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării și un oficial ucrainean citat de The New York Times au confirmat că dronele Tu-141 Strizh au fost folosite în luna decembrie a anului trecut pentru atacuri asupra bazelor aeriene din Engels și Dyagilevo, avariind mai multe avioane rusești și rănind un număr neprecizat de militari.

La sfârșitul lunii decembrie, a mai avut loc un incident similar, când o dronă Strizh s-a prăbușit în zona Buturlinovka din Regiunea Voronej. Drona, cu o bombă montată la bord, se îndrepta spre un aerodrom militar, dar a atins un copac și nu a mai ajuns la țintă.

Deși niciunul dintre aceste atacuri din interiorul Rusiei nu pare să fi provocat încă daune majore, Ucraina va continua, fără îndoială, să încerce să găsească modalități de a lovi în adâncimea teritoriului rus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel