Pregătiri de război pe final: Rusia aduce șase nave de desant și un submarin din Marea Mediterană în Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:
Imagini de la o misiunea de parașutare a unui batalion de desant aerian rus. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Imagini de la o misiunea de parașutare a unui batalion de desant aerian rus. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Canalul de Telegram Linia Operativă a informat, pe 06.02.2022, citând surse locale turcești de la Istanbul, că, în zilele următoare, este planificată trecerea prin Strâmtorile Dardanele și Bosfor a șase nave de desant și a unui submarin rusesc din direcția Mării Mediterane către Marea Neagră.

Astfel, pe 08 februarie strâmtorile turcești de la Marea Neagră vor fi tranzitate de cele trei nave mari de desant ale Flotei din Marea Baltică, Korolev, Minsk și Kaliningrad, aflate în prezent în zona portului Tartus din Siria.

Acestea vor fi urmate, pe 09 februarie, de alte trei nave mari de desant ale Flotei de Nord, Petr Morgunov, Olenegorsky Gornyak și Gheorghi Pobedonosets, iar pe 11 februarie de submarinul Rostov pe Don al Flotei ruse din Marea Neagră.

Se presupune că aceste mișcări navale sunt legate de finalizarea dispozitivului militar pregătit de Federația Rusă pentru o eventuală intervenție militară în Ucraina.

Intrarea în etapa finală de pregătire a dispozitivului ofensiv rus a fost semnalată și de cotidianul american New York Times, într-un articol publicat pe 04 februarie.

Potrivit publicației americane, întărirea trupelor rusești este înregistrată de-a lungul întregii frontiere dintre Rusia și Ucraina, unde continuă să sosească spitale de campanie și unități de comunicații, mijloace de bruiaj și structuri logistice.

Un număr foarte mare de trupe rusești se află încă pe drum, deplasându-se în direcția vest. Chiar și unități ale Gărzii Naționale (Rosgvardia) sunt transferate la granița cu Ucraina.

Analiștii americani consideră că Forțele Armate ale Federației Ruse vor încheia pregătirile pentru invazie în câteva săptămâni. Aceștia sunt convinși că, după ce a concentrat aproximativ 130.000 de militari la granița cu Ucraina, Rusia poate organiza o provocare în Donbas, folosind acest lucru ca pretext pentru începerea războiului.

 

Finalizarea dispozitivului militar rus de la frontiera cu Ucraina nu va însemna, implicit, și declanșarea ostilităților

 

Comentariul autorului: Finalizarea dispozitivului militar rus de la frontiera cu Ucraina nu va însemna, implicit, și declanșarea ostilităților. Rusia a mai format un dispozitiv similar și în primăvara anului 2021, în perioada februarie-aprilie, care ulterior a fost dezactivat, fără să se ajungă la o confruntare efectivă.

Foarte probabil, trupele rusești vor intra în Ucraina numai în situația în care militarii ucraineni vor declanșa acțiuni ofensive în Donbas ori chiar împotriva Peninsulei Crimeea. Este greu de presupus totuși că acest lucru se va face în urma unei simple provocări organizate de partea rusă. Va fi necesară implicarea unui număr mare de trupe ucrainene, care să se pună în mișcare și, eventual, să facă victime în rândul populației din cele două regiuni.

Altfel, tot spectacolul organizat de partea rusă, cu Căile Ferate în rolul principal, vizează două obiective majore, unul principal și unul secundar. În primul rând, autoritățile de la Moscova intenționează să pună presiune pe SUA și NATO, în scopul susținerii procesului de negociere politică declanșat în relațiile cu cele două părți. Pe de altă parte, se are în vedere perfecționarea pregătirii trupelor pentru desfășurarea acțiunilor de luptă la distanțe mari de locurile de dislocare permanentă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel