Președintele Recep Tayyip Erdogan al Turciei a câștigat un nou mandat

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei
EXCLUSIV
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei

Alegerile anticipate prezidențiale din Turcia de astăzi au fost câștigate de către Presedintele Erdogan. Victoria obținută fără prea multe emoții reprezintă enorme probleme pentru mai toate forțele politice de opoziție si, în special, pentru Uniunea Europeană. Relațiile cu Siria vor rămâne la acelaș nivel complex si tensionat, iar SUA vor trebui să își recalibreze atent relațiile sale cu regimul Erdogan atât la nivel bilateral cât si la nivelul alianței NATO.

La nivelul parlamentar partidul prezidențial, parte a unei alianțe electorale cu conservatorii MHP, si-a asigurat o majoritate confortabilă în fața opoziției reprezentate de către o alianță politica de tip miriad Alianța Națională formată din partide de centru-stânga, conservatori kemalisti si partide ultra islamiste.

La finalul numărătorii voturilor Erdogan a câstigat 53% din voturi in raport cu doar 30% câștigate de către contracandidatul său Muharrem Ince. Rezultatul din acest an este sensibil egal cu cel obținut de către Erdogan in 2014 când a castigat alegerile cu 51%.

Din punct de vedere al împărțirii voturilor la nivel geografic, Erdogan a dominat marea majoritate a regiunilor turce, în timp ce opoziția reprezentată de Alianța Națională a avut mai mult noroc doar in zonele vestice si în orasele portare din sud. Ca întotdeauna, partidele kurde au câstigat în sud-estul Turciei, însa la un nivel cantitativ redus fata de alegerile trecute.

O realitate complexă 

Deși media occidentală a scris simplist despre o luptă între secularism si religie, realitatea acestor alegeri este mult mai nuanțată. Primele alegeri turce după doi ani de la tentativa eșuată de lovitură de stat militară, reprezintă o majoră confirmare a unei popularități deosebite a lui Recep Erdogan. Realegerea sa reprezintă si oprirea de lungă durată a expansiunii extremismului islamic de tip ISIS in spațiul turc de interes.

Alegerile turce au consfințit un cadru geopolitic mult mai subtil decât definițiile oarbe ale unor democrații europene care primesc cu brațele deschise luptători islamici cunoscuți pentru cruzimile lor si asasinatele in masă din Siria si Irak.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel