Președintele Poloniei ar putea vizita SUA, în contextul retragerii trupelor americane din Germania

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Preşedintele polonez Andrzej Duda
Preşedintele polonez Andrzej Duda

În prezent au loc discuţii privind o posibilă vizită la Washington a preşedintelui polonez Andrzej Duda, afirmă presa poloneză, în contextul în care Varşovia încearcă să crească prezenţa militară americană pe teritoriul ţării, transmite Agerpres, citând Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a anunșat luni, la Casa Albă, că Statele Unite îşi vor reduce efectivele din Germania cu circa 9.500 de militari.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki şi-a declarat ulterior speranţa că o parte din aceste trupe vor fi mutate în ţara sa.

'Dacă va exista o astfel de invitaţie oficială, atunci va exista o astfel de vizită şi va exista o astfel de întâlnire', a declarat la postul de radio polonez Krzysztof Szczerski, consilier al preşedintelui Duda, cu privire la posibilitatea unei vizite la Washington.

Agenţia oficială de presă PAP a transmis că Polonia a primit o invitaţie la nivel de lucru, dar aceasta mai trebuie să fie confirmată de partea poloneză sau de cea americană.

Întrebat despre posibilitatea unei vizite în SUA, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Duda a făcut trimitere la declaraţia consilierului Szczerski şi a refuzat alte comentarii.

Andrzej Duda, un aliat la partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, se află într-o campanie din ce în ce mai strânsă înaintea alegerilor prezidenţiale de la 28 iunie.

La 12 iunie 2019, Trump a fost de acord, cu Duda lângă el la Casa Albă, să trimită încă 1.000 de militari în Polonia, pentru a întări capacitatea acesteia de apărare împotriva Rusiei şi a consolida relaţiile bilaterale.

Reuters aminteşte că la 10 iunie a transmis o ştire conform căreia acest proiect se năruieşte din cauza disputelor nerezolvate despre cum ar urma să fie finanţată desfăşurarea suplimentară de trupe americane şi unde ar fi cantonate acestea.

Informaţia a fost dezminţită de membri ai guvernului polonez şi de ambasadorul SUA la Varşovia, Georgette Mosbacher. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel