Portavionul USS Nimitz părăsește teatrul într-un moment în care tensiunile cu Iranul sunt mari

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: USS Nimitz
Sursă foto: USS Nimitz

Portavionul american USS Nimitz se îndreaptă spre coasta de vest a SUA, după o misiune de 10 luni în Orientul Mijlociu. Nava era programată să revină acasă la începutul lunii decembrie, dar tensiunile cu Iranul și sprijinul în extragerea trupelor din Somalia au făcut ca durata misiunii să fie extinsă.

Pe 31 decembrie 2020, Departamentul Apărării al SUA a publicat un comunicat oficial prin care confirmă întoarcerea portavionului USS Nimitz în Statele Unite. Secretarul interimar al apărării, Chris Miller, a ordonat ca nava să se întoarcă direct acasă.

Cu USS Nimitz îndreptându-se spre casă și fără un alt portavion în Golful Persic, media americană consideră că la nivelul Departamentului Apărării există opinii diferite cu privire la cât de serioasă este amenințarea venită din partea Iranului.

Potrivit Navy Times, oficiali militari americani au informat sub protecția anonimatului că serviciile secrete americane apreciază că Iranul ar putea să planifice atacarea unor facilități americane sau aliate din Irak sau din altă parte din Orientul Mijlociu.

Președintele Trump a recunoscut că SUA sunt conștiente de potențialele planuri ale Iranului de a ataca, mai ales în condițiile în care pe 3 ianuarie 2021 se împlinește un an de la atacul aerian american în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani. Cu toate acestea, Trump a sprijinit încetarea misiunii portavionului și compensarea lipsei acestuia cu alte acțiuni de descurajare în zonă.

În aceste condiții, pe 30 decembrie, SUA au răspuns acestor amenințări prin trimiterea a două bombardiere B-52, care au zburat din SUA direct în Golful Persic, în semn de afișare a forței și descurajare.

Anterior, pe 26 decembrie, cel puțin șase aeronave Boeing KC-135R Stratotanker au fost identificate în spațiul aerian din zona Golfului Persic și a fost înregistrată apariția unei aeronave de cercetare și bruiaj electronic EC-130H Compass Call recunoscută pentru faptul că anunță începerea atacurilor aeriene americane.

Acțiunile aeriene de descurajare survin constituirii unei grupări navale americane, pe 22 decembrie, care include submarinul nuclear american "USS Georgia", crucişătoarele "USS Port Royal" şi "USS Philippine Sea" și care patrulează în zona coastelor iraniene.

În aceeași perioadă, în zonă s-a deplasat și un submarin israelian clasa Dolphin (Tip 800), care probabil acționează coordonat cu gruparea navală americană.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel