Un submarin israelian cu armament nuclear la bord se îndreaptă spre Iran

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Submarinul israelian INS Rahav, clasa Dolphin, foto: Israel Navy
Submarinul israelian INS Rahav, clasa Dolphin, foto: Israel Navy

Potrivit canalului israelian 11, un submarin clasa Dolphin, purtător de rachete de croazieră, aparținând marinei israeliene, a traversat pe 20 decembrie Canalul Suez și Marea Roșie, îndreptându-se către Golful Persic. De asemenea, site-ul israelian "i24news" a informat pe pagina electronică în limba arabă că, după ce a primit aprobarea Egiptului, submarinul israelian a traversat Canalul Suez, în mijlocul unei perioade foarte tensionate între Israel și Iran.

Conform mass-media israeliene, acest pas este un mesaj unic în istoria regiunii, de la înființarea Israelului, adresat Iranului.

"Îi sfătuiesc pe dușmanii noștri să nu ne testeze", a declarat ieri, 21 decembrie, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Israeliene (IDF), Aviv Kochavi, la adresa Iranului și aliaților săi. "Dacă Iranul și partenerii săi, membri ai axei radicale din primul sau al doilea eșalon, desfășoară vreo activitate împotriva Statului Israel, vor descoperi că au un parteneriat foarte scump. IDF va ataca cu forță orice partener integral sau parțial, apropiat sau îndepărtat al acțiunilor îndreptate împotriva Israelului sau a intereselor israeliene", a detaliat Kochavi.

Comentariul autorului:  Deși este puțin probabil să se ajungă la un astfel de nivel de escaladare, sunt anașiști din Orientul Mijlociu care consideră că, în ianuarie 2021, urmează să aibă loc un atac comun cu rachete, lansat de SUA și Israel, împotriva Iranului. În cadrul acestuia, va fi vizat în primul rând sistemul iranian de apărare antiaeriană, după care instalațiile industriei nucleare iraniene. De asemenea, se apreciază că, deși atacul va implica și aviația, un rol special revine submarinelor israeliene care ar putea utiliza rachetele de croazieră Popeye Turbo, inclusiv cu focoase nucleare cu randament redus.

Dolphin (Tip 800) este o serie de submarine diesel-electrice germane modificate special pentru Israel. Tel Aviv are la dispoziție trei submarine din seria Batch 1 și trei submarine din versiunea îmbunătățită Batch 2.  Acestea au 6-10 tuburi lans-torpilă de calibru 533 mm și 4 de calibru 650 mm și sunt dotate cu torpile, mine, rachete antinavă UGM-84C și rachete de croazieră Popeye Turbo cu o rază de acțiune de până la 1.500 km. Rachetele de croazieră pot transporta focoase nucleare cu o capacitate de până la 200 kilotone și sunt lansate din tuburile de calibru 650 mm.

Israelienii păstrează în mod regulat unu sau două submarine în Oceanul Indian, în imediata vecinătate a Golfului Persic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel