Portavionul USS Gerald R. Ford participă la o serie de exerciții militare desfăşurate în Europa, în contextul actualei crize de securitate (Foto/Video)

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul american USS Gerald R. Ford, navigând în Marea Nordului. Foto: U.S. Army
Portavionul american USS Gerald R. Ford, navigând în Marea Nordului. Foto: U.S. Army

Prezența celui mai nou portavion al Forțelor Navale americane - USS Gerald R. Ford (CVN 78) - în zona europeană a Atlanticului de Nord este supervizată chiar de comandantul Flotei a șasea americane (SXTFLT),  Viceamiralul Thomas E. Ishee.

Din 7 mai și până la jumătatea lunii iunie, NATO desfășoară pe teritoriul Europei, în toate mediile operaționale, o serie de exerciții destinate pregătirii forțelor sale armate în contextul celei mai grave crize de securitate de după al doilea război mondial.

Unul dintre aceste exerciții este Formidable Shield 2023, desfășurat în perioada 8 – 26 mai, în raioane maritime din Atlanticul de Nord, inclusiv din Nordul Înalt.

Despre implicarea Grupului de Lovire 12 (Carrier Strike Group – CSG-12) bazat pe portavionul USS Gerald R. Ford la ”Formidable Shield” nu s-a cunoscut nimic până pe 23 mai, când SXTFLT a informat despre prezența sa la în Marea Nordului.

 

La exercițiul Formidable Shield participă 13 țări aliate și partenere ale NATO, peste 20 de nave și 35 de avioane

 

Viceamiralul Thomas E. Ishee, comandantul Flotei a șasea și al Forțelor Navale de Lovire și Sprijin NATO (STRIKFORNATO) a vizitat nava amiral și personalul de sprijin al CSG-12, în timp ce Grupul de Lovire este desfășurat în Marea Nordului. Alături de Ishee au fost ambasadorul SUA în Norvegia, Marc Nathanson, șeful norvegian al Apărării, generalul Eirik Kristoffersen, comandantul Marinei Regale norvegiene, contraamiralul Rune Andersen și membri ai guvernului și armatei Regatului Norvegiei, a precizat SXTFLT.

„Ce zi grozavă să fii la bordul lui Gerald R. Ford cu aliații noștri norvegieni, îmbunătățind relațiile dintre SUA și Norvegia”, a declarat Ishee. „Aștept cu nerăbdare operațiile noastre comune de pe flancul nordic al NATO, care îmbunătățesc interoperabilitatea, mențin libertatea de navigație în apele internaționale, descurajează agresiunea și ne pregătesc să ne apărăm națiunile și Alianța”.

La exercițiul Formidable Shield participă 13 țări aliate și partenere ale NATO, peste 20 de nave și 35 de avioane, opt unități terestre constând din radare, sisteme de apărare antiaeriană de tip NASAMS, sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) și aproximativ 4.000 de militari din întreaga Alianță.

În cadrul exercițiului vor fi executate trageri de luptă care, au ca scop exersarea și verificarea interoperabilității și a procedurilor aliate dintr-un sistem integrat de apărare antiaeriană și antirachetă (IAMD - Integrated Air and Missile Defense). Comanda și controlul exercițiului sunt asigurate de structurile NATO.

Portavionul USS Gerald R. Ford (CVN 78) este primul din clasa cu acest nume. Ca și clasa precedentă – ”Nimitz”, intră în categoria superportavioanelor, având un deplasament de aproximativ 100.000 de tone.

Îmbunătățirile semnificative de performanță față de clasa Nimitz sunt echiparea cu un radar multifuncțional, multi-bandă, cu scanare electronică activă AN/SPY-3 și AN/SPY-4 și o insulă (turnul de control – nota autorului) mai scurtă în lungime dar mai mai înaltă cu 6.1 m decât a clasei Nimitz.

Catapultele tradiționale cu abur au fost înlocuite cu un sistem electromagnetic de lansare a aeronavelor (EMALS), care va putea lansa toate aeronavele non-VTOL specifice unui portavion. Această inovație elimină cerința tradițională de a genera și stoca abur, eliberând o suprafață considerabilă sub punte. Cu EMALS, portavionul Gerald R. Ford poate realiza cu 25% mai multe lansări de avioane pe zi decât clasa Nimitz și necesită cu 25% mai puțini membri ai echipajului. Marina estimează că va economisi 4 miliarde de dolari în costuri de operare pe o durată de viață de 50 de ani.

 

Celelalte exerciții ale NATO, aflate în desfășurare, sunt ”Defender” și ”Astral Knight”

 

În cadrul ”Defender”, început pe 7 mai, s-a finalizat prima etapă -  ”Swift Response-23”, iar din 22 mai s-a trecut la a doua – ”Immediate Response-23”, care se va încheia pe 2 iunie. ”Immediate Response-23” se desfășoară în Albania, Bulgaria, Croația, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Slovenia și include aproximativ de 10.000 de participanți din țările gazdă, SUA (2.800 de militari), Grecia și Turcia, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Terestre americane din Europa.

Exercițiul ”Astral Knight” se desfășoară în perioada 22-27 mai în zona peninsulei Balcanice, cu o prezență importantă de aeronave și sisteme de apărare antiaeriană pe teritoriul Croației și Albaniei. Este condus de Comandamentul European al SUA pentru Apărare Integrată Antiaeriană și antirachetă (IAMD - Integrated Air and Missile Defense).

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel