Portavionul francez Charles de Gaulle pleacă în misiune. Toate indiciile îl plasează în Mediterana de Est, pe fondul tensiunilor cu Turcia

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Agerpres
Portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Agerpres

Portavionul francez Charles de Gaulle își începe o nouă misiune în Mediterană, iar toate indiciile plasează prezența sa în Mediterana de Est, pe fondul tensiunilor dintre Trucia și ceilalți aliați.

Din 12 aprilie portavionul Charles de Gaulle se află la Baza Navală din Toulon, după ce și-a întrerupt o misiune pe fondul unui focar de COVID-19 care a lovit nava franceză. Situația s-a redresat iar în proporție de aproape 100% întregul echipaj s-a vindecat.

Florence Parly, ministrul Apărării de la Paris, a confirmat în urmă cu câteva zile că Franța a învățat lecția generată de focarul coronavirus iar portavionul Charles de Gaulle e gata să plece într-o nouă misiune care va debuta azi, 1 septembrie. Parisul nu a precizat care e natura acestei misiuni. 

 

Portavionul Charles de Gaulle, în Mediterana de Est pe fondul tensiunilor cu Turcia?

 

2. -imagine fara descriere- (charles_de_gaulle_aircraft_carrier_1_si_45180000.jpg)

 

CITEȘTE ȘI: Turcia amenință din nou Grecia: Să îndrepți armele spre coasta Turciei este o nebunie

Francezii de la Opex360 au analizat natura misiunii portavionului Charles de Gaulle și precizează că „evident, pe fondul tensiunilor din Mediterana de Est, ne putem imagina că Charles de Gaulle împreună cu grupul său de luptă va naviga spre această regiune”. Sursa citată amintește că în cursul lunii august președintele Emmanuel Macron a anunțat decizia Franței de a își „întări prezența militară în Mediterana de Est în următoarele zile, în cooperare cu partenerii europeni, inclusiv Grecia”. 

De atunci trei aeronave Rafale și fregata La Fayette au ajuns în zonă unde au participat la exercițiul militar Eunomia, organizat la inițiativa Greciei. Pe lângă Franța și Grecia, la exercițiu au mai luat parte Cipru și Italia.

Și grecii de la Army Voice analizează misiunea portavionului Charles de Gaulle. Nici ei nu exclud ca nava să ajungă în regiune pe fondul tensiunilor cu Turcia, dar precizează că e posibil ca portavionul francez să se alăture misiunii europene Irini. „Operațiunea Irini” e o misiune prin care Uniunea Europeană urmărește respectarea embargoului privind transportul de arme în Libia, unde se desfășoară un război civil și unde știm că Ankara trimite constant armament.

Grecii subliniază că ministerul lor al Apărării nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația potrivit căreia portavionul Charles de Gaulle va ajunge și în Mediterana de Est.

 

Erdogan: Grecia e folosită ca momeală împotriva unei puteri regionale și globale precum Turcia

 

De partea cealaltă, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de Daily Sabah, a lansat azi un nou atac împotriva Greciei și a unor aliați din NATO. Erdogan spune că Atena este folosită ca momeală împotriva Turciei în Mediterana de Est ca parte a efortului unor state de a-și însuși resursele naturale, considerând acest act un „colonialism modern”. Erdogan nu a numit Franța, dar referirea a fost cât se poate de directă.

„Turcia este sătulă de această strategie. Este amuzant cum folosesc Grecia, care nu e capabilă nici să se apere, ca momeală împotriva unei puteri regionale și globale precum Turcia”, a precizat Erdogan.

„Cei care se sprijină pe foste țări coloniale ar trebui să studieze din nou istoria”, a conchis președintele Turciei.

CITEȘTE ȘI: Duel aerian între mai multe avioane F-16 turceşti şi greceşti (Foto/Video). Turcia continuă provocările în Mediterană

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel