Turcia amenință din nou Grecia: Să îndrepți armele spre coasta Turciei este o nebunie

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcia a acuzat Grecia de piraterie și a amenințat că va reacționa față de presupusele eforturi ale Atenei de a militariza insulele din apropierea coastelor turcești. Acuzațiile formulate luni vin după ce presa din Turcia a susținut că soldați greci au fost trimiși pe insula Kastelorizo (Meis, după denumirea turcă), încălcând tratele internaționale, notează NY Times.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, îi amenințase duminică pe greci cu războiul, avertizând că țara sa este dispusă „să dea martiri”.

,,Atunci când este vorba de luptă, nu ezităm să dăm martiri (...) Problema este următoare: cei care se ridică împotriva noastră în Mediterana și Orientul Mijlociu sunt gata pentru aceleași sacrificii?", a mai declarat Erdogan. "Poporul grec acceptă ceea ce riscă să i se întâmple din cauza liderilor săi lacomi și incompetenți?", a spus Erdogan.

Purtătorul de cuvânt al partidului aflat la guvernare a calificat drept „piraterie” faptul că Grecia a trimis trupe pe insula Kastelorizo, aflată la doi kilometri de coasta Turciei și la 600 kilometri distanță de Grecia continentală. 

„Să îndrepți armele spre coasta Turciei este o nebunie”, a avertizat el, potrivit Digi 24.ro.

Turcii cer ca insulele să nu fie luate în considerare la delimitarea granițelor maritime, astfel încât apele din jur să poată fi explorate și folosite de țara condusă de Erdogan, în eforturile susținute de a găsi resurse naturale. Ei susțin că grecii ar vrea să își ia pe nedrept o mare parte din resursele Mediteranei de est. 

Și purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe a spus, duminică seara, că dacă transferul trupelor pe insulă este adevărat, ar însemna încălcarea unui tratat din 1947 și „o nouă dovadă a ilegalităților și a adevăratelor intenții ale Greciei în Mediterana de Est”. 

„Subliniem că nu vom permite o astfel de provocare, chiar lângă țărmul nostru. Dacă vor continua să ia măsuri care sporesc tensiunea în regiune, cea care va pierde va fi Grecia”, a spus oficialul de la ministerul de externe. 

Guvernul grec nu a reacționat public, dar oficiali din domeniul apărării au spus că soldații au fost trimiși la Kastelorizo în cadrul rotației obișnuite a trupelor și că nu se construiește nicio forță militară pe insulă. 

Grecii susțin însă că au tot dreptul să desfășoare forțe de apărare atunci când țara este amenințată. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel