Portavionul Eisenhower a intrat în Golful Persic însoțit de o forță aeronavală franceză

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

După mai bine de trei ani, un portavion american revine în Golful Persic. Grupul de Lovire Dwight D. Eisenhower (CSG-2) a finalizat, pe 26 noiembrie, trecerea programată prin Strâmtoarea Ormuz spre Golful Arabiei, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a cincea a SUA care operează în zona de responsabilitate a Comandamentului Central american (CENTCOM).

„Trecerea noastră prin această strâmtoare importantă și prezența continuă în zonă joacă un rol esențial în menținerea libertății de navigație, care este cheia securității și stabilității regionale”, a declarat contraamiralul Marc Miguez, comandantul CSG-2.

Strâmtoarea Hormuz este una dintre cele mai aglomerate căi maritime, o cincime din aprovizionarea cu energie a lumii tranzitând anual strâmtoarea. Această cale navigabilă este esențială pentru asigurarea și protejarea stabilității comerțului global.

Peste 500 de nave trec prin Strâmtoarea Hormuz într-o săptămână obișnuită, un flux constant de crucial pentru vitalitatea națiunilor din regiunea Orientului Mijlociu.

Pe lângă gruparea americană de escortă, portavionul american a fost însoțit și de un distrugător și aeronave ale forțelor armate franceze. Prin această desfășurare comună americano-franceză, NATO trimite un mesaj de unitate privind necesitatea asigurării libertății navigației în apele internaționale.

Portavionul USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69), numit și IKE, a trecut prin strâmtoare împreună cu crucișătorul USS Philippine Sea (CG-58), distrugătoarele USS Gravely (DDG-107), USS Stethem (DDG-63) și distrugătorul Marinei franceze FS Languedoc (D-653), precum și cu sprijinul aerian al unui avion E-2C Hawkeye (de avertizare timpurie) al Marinei franceze și al aeronavelor de luptă Rafale ale Forțelor Aeriene franceze.

„Puternicul IKE aduce capabilități de neegalat oriunde ar merge”, a spus căpitanul Christopher Hill, comandantul portavionului, nava emblematică a IKECSG (CSG-2). „Ne plasăm acolo, unde liderii națiunii noastre au nevoie și exact la timpul potrivit, pentru a îndeplini întreaga gamă de cerințe de securitate maritimă ale misiunii în cauză.”

Tranzitul IKECSG prin Strâmtoarea Hormuz marchează primul Grup de Lovire cu portavion care operează în Golful Arabiei (numit și Golful Persic) de la CSG Nimitz, în septembrie 2020. Prezența IKECSG în zona de operații a Flotei a 5-a a SUA, în care se află din 4 noiembrie, demonstrează angajamentul SUA și al partenerilor săi față de libera circulație a comerțului, securitatea regională și libertatea de navigație.

Alături de IKE, activele CSG desfășurate includ Divizionul 22 Distrugătoare (DESRON-22), crucișătorul USS Philippine Sea și Aripa 3 Aeriană de Portavion (CVW-3).

Unitățile IKECSG au părăsit porturile lor de origine din Norfolk, Virginia și Mayport, Florida, pe 13 și 14 octombrie, pentru o desfășurare programată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel