Portavionul american USS Harry Truman participă la un exerciţiu militar NATO, desfăşurat în Marea Mediterană

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Portavionul Harry S. Truman al Forțelor Navale SUA (U.S. Navy) și majoritatea navelor care îl însoţesc, parte din grupul naval de luptă Carrier Strike Group 8 va participa la un exercițiu NATO în Marea Mediterană, începând de luni, pe fondul desfăşurării de trupe ruse de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Potrivit publicaţiei americane Stars and Stripes, nici purtătorul de cuvânt al Pentagonului şi nici alţi oficiali ai marine SUA nu au precizat ce elemente ale grupului naval de luptă Carrier Strike Group 8 vor participa alături de portavionul Harry S. Truman la exercițiu NATO din Marea Mediterană, deși nava opera luna trecută alături de distrugătoarele USS Banbridge, USS Cole, USS Gravely și USS Jason Dunham.

"Neptune Strike 22 va dura până la 4 februarie şi are scopul de a demonstra capacitatea NATO de a integra forţa de lovitură maritimă sofisticată a unui grup aeropurtat în sprijinul eforturilor de descurajare şi apărare ale Alianţei", a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

El a dat asigurări că acest exerciţiu este în pregătire din 2020 şi că nu are nimic de-a face cu tensiunile actuale din jurul Ucrainei, deşi Neptune Strike 2022 nu figura pe lista exerciţiilor prevăzute în 2022 publicată la 14 decembrie de NATO pe site-ul său.

"Exerciţiul în sine nu este conceput pentru a contracara genul de scenarii care ar putea apărea în jurul Ucrainei", a afirmat el. "Este într-adevăr un exerciţiu naval al NATO (...) destinat să testeze o gamă largă de capacităţi navale pe care dorim să ne asigurăm că le vom consolida în continuare", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Rusia a anunţat joi exerciţii navale de amploare din toate direcţiile. Peste 140 de nave de război şi aproximativ 10.000 de militari vor lua parte în lunile ianuarie şi februarie la aceste exerciţii desfăşurate în apele Mării Mediterane, ale Mării Nordului, în Marea Ohotsk, în partea de nord-est a Oceanului Atlantic şi în Oceanul Pacific.

John Kirby a recunoscut că situaţia tensionată cu Rusia a suscitat dezbateri cu aliaţii cu privire la desfăşurarea acestui exerciţiu naval. "După discuţii cu aliaţii noştri din NATO, s-a decis să mergem mai departe", a precizat el.

USS Harry Truman şi grupul său aeronaval au sosit în Marea Mediterană la 14 decembrie.

Portavionul urma să se alăture zonei de operaţiuni a Comandamentului Central (CENTCOM), dar secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a decis la sfârşitul lui decembrie să îl ţină în Marea Mediterană pentru a-i "linişti" pe europeni în faţa fricţiunilor cu Rusia.

Fără a menţiona tensiunile din jurul Ucrainei, unde Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că a desfăşurat 100.000 de soldaţi la frontierele ţării în aşteptarea unei posibile invazii, Pentagonul a subliniat că această schimbare de itinerariu "reflectă necesitatea unei prezenţe continue în Europa".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel