Portavionul american USS Gerald R. Ford, cea mai scumpă navă de război construită vreodată, nu e chiar un eșec. Vești bune din SUA

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul american USS Gerald R. Ford, sursă foto: US Navy
Portavionul american USS Gerald R. Ford, sursă foto: US Navy

Vești bune despre portavionul american USS Gerald R. Ford, reprezentantul unei noi clase de portavioane, și totodată cea mai scumpă navă de război construită vreodată.

Aflat într-o întârziere de ordinul anilor față de calendarul programului, cu un cost total care l-a depășit mult pe cel estimat și cu probleme din punct de vedere al implementării tehnologiei, lucrurile pentru USS Gerald R. Ford au început să se miște în sens pozitiv.

În urmă cu un an senatoarea republicană Elaine Luria a intrat într-un dialog tensionat cu liderii US Navy după ce a criticat în termeni duri programul, numind portavionul o „barjă cu propulsie nucleară care plutește și care nu poate fi lansată la apă”. Chiar și președintele Donald Trump după ce a inspectat în 2017 nava de război a rămas dezamăgit de noul sistem de ultimă generație de catapultă electromagnetică, cerând revenirea la cel implementat pe portavioanele din clasa Nimitz.

 

Vești bune despre noul portavion american USS Gerald R. Ford

 

Lucrurile însă s-au schimbat în bine pentru noul portavion al SUA. Business Insider precizează într-o analiză că în cursul anului trecut USS Gerald R. Ford a fost supus mai multor teste, pista a fost recerificată, personalul s-a familiarizat în diverse misiuni cu sistemele de ultimă generație implementate pe portavion, fiind totodată efectuate mai multe decolări și aterizări. Toate, în contextul provocărilor survenite ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Sursa citată precizează că au fost efectuate aproximativ 5.500 de decolări și aterizări pe noul portavion american, iar în luna noiembrie a anului trecut USS Gerald R. Ford a făcut parte dintr-o grupare navală de portavioane, misiune ce a ajutat personalul să ia contact cu sistemele ultramoderne ale navei.

Portavionul USS Gerald R. Ford va mai fi supus unor teste în cursul anului viitor. Potrivit ultimelor estimărilor, portavionul ar trebui să intre sub comanda US Navy în 2024, ceea ce reprezintă o întârziere de ani față de calendarul inițial, dar un oficial american a venit cu o veste excelentă, precizând că există șanse mari ca acest termen să fie mult mai scurt. 

 

USS Gerald R. Ford, cea mai scumpă navă de război construită vreodată

 

Cu o lungime de 337 de metri, un deplasament de 100.000 de tone și o viteză maximă de 30 de noduri (aproximativ 55 de km/h), noul portavion va putea transporta aproximativ 80 de avioane F-35C. De pe USS Gerald R. Ford vor putea decola 160 de aeronave în 12 ore, spre deosebire de 120 de decolări la același interval de timp, pentru portavioanele din clasa Nimitz.

Dacă inițial costul portavionului USS Gerald R. Ford era estimat la 10,5 miliarde de dolari, în prezent acesta a ajuns la 13,27 de miliarde de dolari, devenind astfel cea mai constisitoare navă de război construită vreodată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel