Poroșenko: Anexarea Crimeei, prologul războiului hibrid al Rusiei împotriva NATO și UE

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Războiul din Ucraina
Războiul din Ucraina

Petro Poroşenko, într-un discurs rostit în Rada Supremă (parlamentul unicameral), spune că prologul războiului hibrid al Rusiei împotriva Uniunii Europene, NATO și a lumii democratice l-a constituit anexarea Crimeei și  'ocuparea' unei părţi a teritoriului din Donbas (estul separatist prorus al Ucrainei).

Discursul a fost ținut într-o sesiune specială cu ocazia împlinirii a cinci ani de la ceea ce Kievul califică drept 'agresiunea' Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, transmite agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform.

'Anexarea Crimeii şi ocuparea unei părţi a teritoriului Donbasului au devenit prologul războiului hibrid al Moscovei nu doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva Uniunii Europene, inclusiv a Poloniei, împotriva SUA, împotriva NATO, împotriva ţărilor baltice şi în cele din urmă împotriva întregii lumi civilizate', a insistat Poroşenko.

El a spus că eroii 'Revoluţiei demnităţii' - aşa cum este numită în Ucraina mişcarea de contestare fără precedent din 2013-2014 împotriva regimului corupt al ex-preşedintelui prorus Viktor Ianukovici -, soldaţii ucraineni au apărat şi apără frontiera de est a Europei de o invazie, care ameninţă să distrugă libertatea şi democraţia, statul de drept şi respectul pentru demnitatea umană.

 

Rusia a „pierdut lupta civilizațională pentru Ucraina”

 

'Moscova a început acest război pentru că aici, la noi, în Piaţa Independenţei din Kiev, ea a pierdut lupta civilizaţională pentru Ucraina', a afirmat Poroşenko, subliniind că planurile Rusiei de a destrăma statul ucrainean au eşuat, dar pentru aceasta ucrainenii au plătit un preţ scump.

Conflictul din Donbas continuă, chiar dacă la foc mocnit, iar - potrivit cifrelor ONU - confruntările din estul Ucrainei s-au soldat cu peste 10.000 de morţi din 2014 până în prezent. Moscova este acuzată de Kiev şi Occident că acordă sprijin rebelilor proruşi din Doneţk şi Lugansk, dar Rusia neagă, în pofida evidenţelor, susţinând că în Ucraina este în curs un 'război civil'.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel