Pomparea gazelor prin Nord Stream 2 amenințată: Sancțiuni americane la orizont; două companii poloneze implicate în certificarea gazoductului

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Camera Reprezentanților din Congresul american, controlată de democrați, a votat în unanimitate, pe 22 septembrie, includerea în proiectul anual de lege privind cheltuielile de apărare (NDAA - National Defense Authorization Act), un set de sancțiuni privind gazoductul Nord Stream 2, punând astfel în pericol un acord încheiat, în iulie, între administrația Biden și Germania.

Votul final al Camerei pe întregul pachet NDAA este așteptat pentru 23 septembrie, dar se așteaptă să fie o formalitate. Cu toate acestea, pentru a deveni lege, NDAA are nevoie de aprobarea Senatului și de semnătura președintelui Joe Biden.

Măsura adoptată de Camera Reprezentanților autorizează noi sancțiuni obligatorii asupra entităților și persoanelor implicate în construcția gazoductului Nord Stream 2, inclusiv a celor care certifică proiectul.

Rusia a anunțat la începutul acestei luni că a finalizat construcția proiectului de 11 miliarde de dolari, dar acesta trebuie să fie certificat înainte de a putea începe să funcționeze. Procesul poate dura câteva luni, ceea ce înseamnă că sancțiunile americane, dacă devin lege, ar putea determina oprirea lansării gazoductului în acest an, după cum era preconizat.

În afară de amenințarea sancțiunilor americane, Rusia se mai confruntă acum, în problema Nord Stream 2 și cu implicarea directă a Poloniei în procesul de certificare a gazoductului.

Agenția Federală de Rețea a Germaniei (Bundesnetzagentur - BNetzA) a acordat pe 22 septembrie, Companiei de stat poloneze de Extracție Petrol și Gaze (Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo - PGNiG) și filialei sale din Germania, PGNiG Supply & Trading GmbH, dreptul de a participa la procedurile de certificare a Nord Stream 2.

Compania poloneză și filiala sa din Germania consideră că proprietarul gazoductului nu îndeplinește cerințele formale și de fond pentru certificare în modelul preferențial ca operator de transport independent (ITO - Independent Transmission Operator). Mai mult, ambele companii susțin că o decizie de avizare pozitivă dată de BNetzA ar pune în pericol securitatea aprovizionării UE și a statelor membre.

„În procedurile de certificare, vom căuta, de asemenea, să ne asigurăm că proprietarul Nord Stream 2 nu poate evita aplicarea cerințelor de separare a proprietății, accesul terților și tarifele transparente, care iau în considerare costurile întregii conducte. Vom demonstra în mod constant că Nord Stream 2 AG nu îndeplinește cerințele formale și de fond în calitate de operator al conductei, în special cele referitoare la securitatea aprovizionării și structura corporativă a companiei, a declarat Paweł Majewski, președintele Consiliului de administrație al PGNiG.

Agenția Federală de Rețea a Germaniei are timp până pe 8 ianuarie 2022, să decidă cu privire la  certificarea funcționării gazoductului. BNetzA nu poate interzice pomparea gazului, dar dacă se începe acest lucru înainte de finalizarea procedurilor, operatorul va fi amendat, precizează agenția rusă de știri TASS.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel