Polonia acordă în continuare o atenţie deosebită modernizării forţelor armate. Varşovia anunţă semnarea mai multor contracte de achiziţie

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul polonez al Apărării a anunțat încheierea mai multor contracte, care sunt menite să modernizeze semnificativ armata poloneză. În special, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak a anunțat că armata poloneză intenţionează să achiziționeze mai multe nave Kormoran II, turele telecomandate ZSSW pentru vehiculele blindate Rosomak, elicoptere AW149 în cadrul programului Perkoz, doi sateliți de recunoaștere din Franța și un nou distrugător de tancuri în cadrul programului Ottokar-Brzoza. 

După cum a indicat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, în următorii ani armata poloneză ar urma să treacă printr-un amplu proces de modernizare, ceea ce va duce la o creștere semnificativă a capacităților sale operaționale. 

După cum a subliniat Mariusz Blaszczak, armata poloneză trebuie să fie înzestrată cu echipamente moderne, motiv pentru care se acordă o atenţie deosebită modernizării și înlocuirii armele folosite de soldații ucraineni.

,,Am început următoarea fază a programului Wisla, adică livrările unui sistem de apărare aeriană cu rază medie. Vom cumpăra încă 6 baterii de acest tip. De asemenea, vom comanda 500 de lansatoare HIMARS, capabile să lovească ținte la distanțe de până la 300 de kilometri. Războiul din Ucraina a arătat cât de importantă este artileria, așa că Polonia trebuie să devină o putere la acest capitol. În viitorul apropiat vom semna mai multe contracte de achiziţie, inclusiv pentru puitoare de mine, turele telecomandate ZSSW pentru vehiculele blindate Rosomak'', a spus ministrul polonez al Apărării.

Ulterior, Mariusz Blaszczak a scris pe Twitter că anul acesta urmează să fie încheiat un contract pentru încă trei puitoare de mine Kormoran II. Astfel, flota poloneză va avea un total de șase nave de acest tip. El a adăugat că Ministerului Apărării şi-a propus să semneze acest contract cel târziu în luna iunie a acestui an. 

Cât despre achiziţia unui nou distrugător de tancuri, acest proiect era deja anunţat de mai mult timp. Armata poloneză a lansat acest program militar de înzestrare prin intermediul căruia intenţionează să achiziționeze noi distrugătoare de tancuri, bazate pe platforma unor vehicule blindate, pentru a-și îmbunătăţi capacitățile de luptă antitanc.

În plus, scopul acestui program este de a înlocui vehiculele de luptă care foloseau vechiul sistem de rachete antitanc ghidate prin fir 9P133 Malyutka de fabricație sovietică, montate pe vehicule blindate BMP-1 IFV (Infantry Fighting Vehicle) și BRDM-2 4x4.

În cadrul programului OTTOKAR-BRZOZA, Forțele Armate Poloneze intenționează să achiziționeze un vehicul de tip distrugător de tancuri autopropulsat, bazat pe o platformă modernă, care va avea capacitatea de a distruge ținte blindate cu ajutorul rachetelor antitanc ghidate.

Una dintre principalele probleme întâmpinate în derularea acestui program a fost alegerea unui partener care să furnizeze rachetele ghidate antitanc care să fie instalat pe viitoarele vehicule blindate. Polonezii au avut de ales între rachetele SPIKE NLOS ale companiei israeliene Rafael şi rachetele Brimstone produse de consorţiul european de apărare MBDA.

Dar, după cum precizează publicaţia Defense 24, alegerea a fost deja făcută - rachetele Brimstone de la MBDA. Versiunea terestră a rachetei Brimstone este capabilă să atingă o țintă aflată la o distanță de până la 12 km.

În 2020, MBDA a prezentat un concept de vehicul blindat de tip distrugător de tancuri care utilizează racheta antitanc Brimstone.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel