Polonia va cumpăra încă 150 de obuziere sud-coreene K9 și va avea o artilerie de temut, cu peste 1.000 de obuziere autopropulsate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuziere autopropulsate K9 Thunder, livrate Forţelor Terestre Poloneze. Sursa Foto: Twitter Ministrul polonez Apărării, Mariusz Blaszczak.
Obuziere autopropulsate K9 Thunder, livrate Forţelor Terestre Poloneze. Sursa Foto: Twitter Ministrul polonez Apărării, Mariusz Blaszczak.

Polonia a semnat cu Coreea de Sud un contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari prin care va cumpăra încă 150 de obuziere autopropulsate K9, a anunţat vineri guvernul de la Varşovia, potrivit Reuters și Agerpres.

Cea mai mare parte a obuzierelor autopropulsate K9 va fi produsă pe plan local.

Astfel, conform înţelegerii semnate cu compania sud-coreeană Hanwha Defence, şase obuziere K9 vor fi livrate în anul 2025, iar celelalte 146 de obuziere, din versiunea K9PL (care va fi fabricată în Polonia), vor ajunge la trupe în 2026-2027.

Contractul mai cuprinde un pachet de instruire şi logistică, precum şi furnizarea unui stoc semnificativ de obuze de calibrul 155 mm.

 

Polonia este pe cale să își formeze cea mai redutabilă structură de artilerie din Europa

Obuziere autopropulsate poloneze Krab. Foto: PGZ

Prezentul contract de 150 de obuziere K9 se adaugă celui deja încheiat pentru achiziţia de către Polonia a 672 de obuziere autopropulsate K9, din care o parte vor fi fabricate în versiunea K9PL în Polonia, unde va fi creată de asemenea o infrastructură pentru întreţinerea, repararea şi modernizarea acestor echipamente.

Alături de cele 822 de obuziere K9, Polonia a mai comandat și 170 de obuziere autohtone Krab, iar Varșovia nu se oprește aici, intenționând să achiziționeze, până în 2032, aproximativ 500 de obuziere Krab potrivit Defence24.

Țară vecină şi susţinătoare puternică a Ucrainei în războiul cu Rusia, Polonia va aloca anul acesta Apărării 4% din PIB, adică dublu faţă de procentul de 2% cerut în cadrul NATO.

De când a început acest război, Polonia a încheiat numeroase contracte pentru achiziţii masive de armament, în special cu SUA şi Coreea de Sud.

Pentru unul din aceste contracte, Washingtonul a aprobat la sfârşitul lunii august vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache către armata poloneză, contract în valoare de 12 miliarde de dolari.

Alte contracte majore de achiziţii de armament din SUA au fost semnate pentru 32 de avioane de luptă F-35, 366 de tancuri Abrams şi sisteme antiaeriene Patriot.

Din Coreea de Sud armata poloneză va mai cumpăra circa o mie de tancuri K2 Black Panther, 50 de avioane de luptă FA-50 şi 288 de lansatoare multiple de rachete K239.

Polonia a încheiat de asemenea cu filiala britanică a producătorului de armament european MBDA un contract de circa 2,4 miliarde de dolari pentru achiziţia de rachete antiaeriene, plus un contract de circa 1,4 miliarde de euro pentru patru sisteme norvegiene de rachete antinavă Kongsberg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel