Polonia se opune ideii lui Trump de a-l invita pe Putin la Summitul G7 din 2020

DefenseRomania Team / 02 sep 2019 / 21:43
Președintele Poloniei Andrzej Duda
Președintele Poloniei Andrzej Duda

Preşedintele polonez Andrzej Duda s-a declarat împotriva ideii preşedintelui american Donald Trump de a-l invita pe preşedintele rus Vladimir Putin la viitorul summit G7 din SUA în 2020, reamintind de ocuparea de către Rusia a unei părţi a Ucrainei, relatează AFP.

"Ar trebui să avem o abordare 'business as usual' faţă de Rusia? (...) Cred că nu ne putem comporta ca şi cum nu s-a întâmplat nimic în această situaţie. Este poziţia mea şi nu ezit să o exprim", a spus Duda ca răspuns la o întrebare în timpul unei conferinţe de presă comune cu vicepreşedintele american Mike Pence.

Chestiunea invitării lui Putin a fost evocată de Trump la capătul Summitului G7 de la Biarritz, în Franţa, în contextul în care ceilalţi membri se opun. Polonia nu este membră a grupului.

Rusia a fost exclusă din ceea ce era la acel moment G8, în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea, condamnată de comunitatea internaţională.

La rândul său, Pence a adoptat în faţa presei un ton prudent, insistând asupra necesităţii "de a rămâne vigilent" faţă de Moscova.

El a acuzat Rusia că încearcă să intervină în alegeri şi că se foloseşte de livrările sale de gaze şi de petrol pentru "a ne diviza alianţa", făcând aluzie la gazoductul ruso-german Nord Stream 2, faţă de care Washingtonul se opune.

Polonia şi Ucraina - al cărei preşedinte Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Pence duminică la Varşovia - sunt de asemenea împotriva acestui gazoduct, pe care îl consideră un mijloc de potenţială presiune în serviciul Kremlinului.

Vezi și: Mike Pence: SUA sunt alături de Ucraina în conflictul cu Rusia

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy