Polonia - o fortăreață americană. În așteptarea F-35 poloneze, la Lask au aterizat avioanele F-22 Raptor americane

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-22 Raptor american, dislocat în Polonia. Foto: Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării @OfficialTwitter
F-22 Raptor american, dislocat în Polonia. Foto: Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării @OfficialTwitter

Polonia, alături de România, se numără printre aliații principali ai SUA pe Flancul Estic, lucru care s-a putut observa cât se poate de clar mai și în contextul invaziei brutale și neprovocate a forțelor ruse în Ucraina.

DefenseRomania a scris încă de la finalul lunii trecute militară americană a trimis în Europa cel mai puternic avion de vânătoare din lume – F-22 Raptor.

Atunci, primele şase avioane stealth F-22 au aterizat la Baza Aeriană Regală (RAF) Lakenheath, Anglia pentru ca mai apoi să fie desfăşurate în Polonia pentru a participa la misiunea NATO Air Shielding.

Iar acest lucru s-a întâmplat. 

La baza aeriană Lask, din centrul Poloniei, au aterizat azi primele 6 avioane F-22 Raptor americane, considerate a fi cele mai performante din lume.

Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Apărării polonez, Mariusz Blaszczak, pe contul personal de Twitter.

 

 

 

Polonia, o fortăreață americană în Europa Centrală și de Est. În așteptarea F-35, avioanele F-22 Raptor au aterizat la Baza 32 Aeriană Tactică Lask

 

Prin trimiterea F-22 pe flancul estic al NATO, SUA se angajează și mai puternic față de aliați și încearcă să descurajeze și mai mult tentativele de destabilizare a securității europene.

Interesant e că avioanele F-22 Raptor au aterizat la Baza 32 Aeriană Tactică din Lask, unde vor fi dislocate și viitoarele F-35 ale Poloniei.

Polonia e unul din cei mai importanți aliați ai SUA, în pofida divergențelor politice dintre actuala conducere poloneză și administrația Biden.

Potrivit datelor oficiale publicatede Axios în luna martie, în Polonia sunt dilocați 10.500 de soldați americani din cei aproximativ 100.000 dislocați în întreaga Europă. Asta înseamnă aproximativ 10%. După Germania, unde se află 38.000 de soldați americani, Marea Britanie, Italia și Polonia ocupă următoarele poziții la distanțe sensibil egale.

În martie 2022, în plină invazie rusă în Ucraina, președintele american Joe Biden a vizitat soldații americani dislocați în Polonia.

CITEȘTE ȘI: Polonia - o nouă achiziție masivă de Abrams din SUA. Polonezii sunt la un pas să devină al 3-lea cel mai mare utilizator de Abrams la nivel mondial

 

Polonia investește masiv în tehincă americană

 

2. Avioane F-... (f-35-f-22_01510400.jpg)

Avioane F-22 ale US Air Force și avioane F-35 ale Norvegiei, în timpul unor manevre NATO. Sursă foto: Lockheed Martin

Varșovia investește imens în dezvoltarea forțelor armate, iar SUA e principalul contributor. Polonezii au programe ample de înzestrare cu sisteme moderne Patriot și HIMARS, sisteme achiziționate și de România, dar și programe de înzestrare cu tancuri Abrams în cea mai modernă versiune, precum și cu avioane de generația a V-a F-35 Lightning II.

Amintim că la începutul anului 2020, Polonia a semnat un contract în valoare de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de luptă Lockheed Martin F-35 Lightning II, pentru a-şi îmbunătăţii apărarea aeriană pe flancul estic al NATO.

Astfel, devine prima țară din Europa de Est care va pune la dispoziţia forţelor sale aeriene, avioane de generaţia a cincea. 

Primele avioane sunt așteptate să ajungă în Polonia în 2024.

Totodată, la 5 aprilie 2022, Polonia a semnat un contract pentru achiziționarea a 250 de tancuri M1A2 Abrams SEP V3, denumite și M1A2C. Ulterior, la mijlocul lunii trecute, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat achiziționarea a 116 tancuri de M1 Abrams second-hand din Statele Unite pentru a-și întări forțele armate. Această decizie a venit ca urmare a invaziei Ucrainei de către Forțele Armate Ruse.

CITEȘTE ȘI: F-22 sau F-35? Pilot american: Raptor, cel mai performant avion văzut de omenire, dar prefer F-35 într-un război împotriva Rusiei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel