Polonia ar fi interesată de achiziţionarea avioanelor F-35 pe care SUA nu le va vinde Turciei

Cristian Soare |
Data publicării:

Autoritățile poloneze speră să achiziționeze avioanele de luptă multirol americane F-35, dacă Statele Unite anulează livrarea acestora în Turcia, relatează RIA Novosti, citând surse poloneze anonime, precizează Uawire.org.

Nemulțumite de achiziționarea de către Turcia a sistemelor antirachete rusești S-400, Statele Unite au dat Ankarei un ultimatum, amenințând-o cu scoaterea de pe lista de furnizare a avioanelor de luptă de generația a cincea F-35.

Cumpărarea avioanelor F-35 de către Polonia face parte din planul de modernizare a Forțelor Armate poloneze. Potrivit Ria Novosti, liderii polonezi monitorizează îndeaproape conflictul dintre Turcia și Statele Unite în ceea ce privește achiziționarea de către Ankara a sistemelor antirachetă rusești S-400, fapt ce ar putea pune capăt vânzării celor mai noi avioane F-35 de generația a cincea în Turcia.

Polonia, "așteaptă la rând" aceste avioane și, chiar dacă Statele Unite doresc să vândă aceste avioane Poloniei, în condiții normale, Varșovia nu are șansa să le primească înaintea Turciei, cu atât mai mult cu cât Ankara este și producător al unor componente ale aeronavei, iar lotul pentru Turcia este deja gata să fie livrat.

Dacă însă contractul turco-american eșuează, atunci tehnica ar trebui redirecționată căte o altă parte, iar autoritățile de la Varșovia speră că va fi aleasă Polonia.

Ankara a anunțat în mod repetat că nu va refuza să cumpere sistemul antirachetă rusesc S-400 produs de Rusia, deși este considerat de către SUA incompatibil cu standardele NATO, iar primele sisteme ale celor patru divizioane contractate ar trebui să sosească în Turcia în luna iulie 2019.

În luna martie, ministrul polonez al apărării a semnat Planul tehnic de modernizare a Forțelor Armate până în anul 2026. În cadrul acestui program, Polonia intenționează să cumpere 32 de aeronave multifuncționale de generația a cincea până în 2026, mai exact avioane de luptă americane F-35, care să înlocuiască avioanele rusești Su-22 și MiG-29.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel