PIB NATO. Germania anunță SUA că nu va ajunge la 2% în termenul stabilit

Tudor Curtifan / 24 sep 2019 / 13:19
Un obuzier PzH 2000, al Armatei Germaniei, în timpul unui exercițiu de tragere
Un obuzier PzH 2000, al Armatei Germaniei, în timpul unui exercițiu de tragere

Ministrul Apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer s-a întâlnit în cursul zilei de ieri cu omologul său american Mark Esper și au abordat subiectul cheltuielilor militare germane în NATO.

Printre alte subiecte precum relația SUA și Germania pe fondul crizei iraniene din Strâmtoarea Ormuz, cei doi diplomați au abordat și controversatul subiect al cheltuielilor militare germane în NATO.

 

Germania nu va ajunge la 2% din PIB pentru apărare până în 2024

 

În ceea ce privește contribuția Germaniei la NATO, ministrul Apărării din Berlin a dat asigurări că obiectivul solicitat de SUA cu atâta insistență de a atinge 2% din PIB va fi îndeplinit, dar a subliniat că în 2024 obiectivul Berlinului este de a aloca 1,5%.

''Sunt angajată faţă de obiectivul final de 2% (n.r. - din PIB pentru apărare). Dar pentru 2024, obiectivul meu este de 1,5%. Este vorba şi de angajamentul internaţional'', a subliniat Annegret Kramp-Karrenbauer, potrivit RTL.

Amintim că statele membre ale NATO au convenit, la summitul din septembrie 2014 din Ţara Galilor, ca până în 2024 toate ţările aliate să treacă la alocarea anuală a cel puţin 2% din PIB pentru apărare. Germania estimează că bugetul apărării în acest an va reprezenta 1,36% din PIB.

CITEȘTE ȘI: Trump: "NATO, o nedreptate pentru SUA". Președintele a publicat graficul statelor în funcție de plata pentru apărare

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy