Trump: ”NATO, o nedreptate pentru SUA”. Președintele a publicat graficul statelor în funcție de plata pentru apărare

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Donald Trump își continuă ”războiul” cu statele care nu alocă 2% din PIB pentru apărare.

Într-o postare pe contul personal de Facebook, intitulată „NATO, o nedreptate pentru Statele Unite ale Americii”, Donald Trump a lansat un nou atac către țările dezvoltate care nu alocă 2% din PIB pentru apărare.

 

Statele din Est domină topul

 

(w670) NATO

 

Fără nicio surpriză, SUA dețin de departe supremația în 2019. Washingtonul alocă Alianței Nord-Atlantice 3,42% din PIB. SUA sunt urmate la distanță mare de Grecia cu 2,24% și Estonia 2,13%. Singura țară occidentală care se află în top 5 este Marea Britanie cu 2,13% din PIB. România ocupă și ea o poziție importantă, este a cincea în Alianță în ceea ce privește sumele pe care le alocă pentru apărare cu 2,04%, urmată la mică distanță de Polonia cu 2,01%.

 

Codașele NATO

 

La polul opus se află micuța Luxemburg cu 0,55% din PIB pentru apărare. Pe penultimul loc, surprinzător, Spania, cu 0,92% și Belgia cu 0,93%.

În comparație cu vecinii noștri, România stă mult mai bine. Bulgaria alocă 1,61% din PIB pentru apărare iar Ungaria doar 1,21%.

Așa cum se poate observa, doar 8 din cele 28 de state NATO reușesc să atingă pragul de 2%. 

Într-o altă postare, Donald Trump a atacat Danemarca, după ce și-a anulat vizita în țara scandinavă în urma unui dispute verbale cu premierul danez pe subiectul vânzării Groenlandei către SUA. Trump amintește că Danemarca este un stat bogat, care alocă în schimb doar 1,35% din PIB pentru apărare, asta în timp ce americanii plătesc pentru apărarea continentului.

Graficul statelor NATO în funcție de cât alocă fiecare din PIB pentru apărare:

 

(w670)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel