NATO, la București. Aurescu: Agresiunea Rusiei este un atac împotriva arhitecturii euro-atlantice. ”Trebuie să răspundem pe măsură”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Regiunea Mării Negre este vitală pentru apărarea Flancului Estic al NATO, au punctat, marţi, la Bucureşti, atât secretarul de stat american Antony Blinken, cât și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Ministrul de externe român a menţionat că, în prezent, sunt dislocaţi în România aproape 4.000 de militari americani. ”Avem o prezență solidă a Statelor Unite în România”, a ținut să precizeze șeful diplomației române.

”Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei nu este doar un atac la securitatea vecinului nostru, ci este un atac la securitatea regiunii, la securitatea regiunii euroatlantice.

Este vorba de încercarea dea modifica arhitectura de securitate euroatlantică și trebuie să răspundem pe măsură pentru a ne proteja.

De aceea ne întâlnim aici, la Marea Neagră, pentru a sublinia importanța strategică a regiunii”

Blinken: "Rusia a transformat părţi ale Mării Negre într-o zonă de război"

 

La rândul său, Antony Blinken a vorbit despre cooperarea excelentă dintre cele două țări. ”România poate conta pe faptul că SUA îi vor fi alături”.

Blinken a  spus că Guvernul României a fost ţinta unor ameninţări sau atacuri cibernetice din parte unor grupuri ruse".

"Ştim că postura de lider în ceea ce priveşte aceste demersuri are un preţ pentru cetăţenii români, aşa cum plătesc cetăţenii Europei şi ai lumii. Războiul Rusiei a crescut preţul energiei, al produselor alimentare şi al altor produse esenţiale, înainte de începutul iernii", a evidenţiat şeful diplomaţiei de la Washington.

Blinken a mai spus că "Rusia a transformat părţi ale Mării Negre într-o zonă de război".

"Vedem rachete (lansate - n.r.) din nave de luptă către oraşe ucrainene, forţele ruse care blochează porturile din Ucraina şi au dus la ceea ce este cea mai gravă criză alimentară de ani de zile. Din fericire, datorită eforturilor importante ale ONU şi ale Turciei, am avut coridoarele de securitate din Marea Neagră.

Aşadar, nu ne lăsăm descurajaţi, vom consolida prezenţa NATO din Marea Neagră până în Marea Baltică. În acest scop, colaborăm îndeaproape şi cu NATO, pentru a consolida strategia Mării Negre. România este un contributor vital în acest context şi în demersurile mai ample de a ne asigura că avem alianţa de apărare cea mai puternică posibil", a subliniat Blinken.

Secretarul de stat american a remarcat contribuţia de 2,5% din PIB a României pentru Apărare, anume peste cele 2% din angajament şi a numit ţara noastră "contributor-cheie pentru securitatea din Marea Neagră".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel