Franța declară cel mai înalt nivel de alertă teroristă. Germania vorbește despre o „amenințare acută”

Armata Franței în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris
Armata Franței în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris

Ca urmare a creșterii riscului de atacuri teroriste pe teritoriul național, premierul francez a anunțat ieri că a decis ridicarea nivelului Vigipirate la nivelul său maxim - „urgență atentat”. Alerta teroristă a fost emisă pe întreg teritoriul național. 

În urma atentatelor efectuate la Moscova de gruparea teroristă ISIS-K, președintele francez Emmanuel Macron a convocat Consiliul de Securitate, duminică, 24 martie 2024. În urma întrunirii, prim-ministrul francez a anunțat ridicarea nivelului de alertă pentru planul anti-terorist ”Vigipirate” la nivelul său cel mai înalt - „Atac de urgență”.

După atacul de vineri asupra unei săli de concerte din afara Moscovei, în care au murit cel puțin 137 de persoane, guvernul francez a declarat cel mai înalt nivel de alertă de securitate din țară.

Cel mai înalt nivel de alertă este declarat în Franța dacă se crede că un atac este iminent. Luni, Macron a declarat că gruparea Stat Islamic, care a revendicat masacrul de lângă Moscova, a încercat recent să comită mai multe atacuri și în Franța.

În acest context, MAE român, care a emis o avertizare pentru toți cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Franceză.

Planul „Vigipirate” implică toți factorii interesați, statul, autoritățile locale, operatorii publici și privați, precum și cetățenii, într-o atitudine de vigilență, prevenire și protecție, cu accent pe securitatea clădirilor unităților de învățământ și lăcașurilor de cult, securitatea adunărilor festive, culturale și religioase, securitatea transporturilor și a clădirilor publice și instituționale.

Potrivit informării MAE român, cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 și +33147052755.

 

Germania vorbește despre o „amenințare acută”

 

„Ramura Statului Islamic din Korasan reprezintă în prezent cea mai mare amenințare islamistă din Germania”, a declarat ministrul federal de interne Nancy Faeser, în vârstă de 53 de ani, pentru Süddeutsche Zeitung. Atacul de la Moscova a fost condamnat ferm de guvernul german.

„Pericolul terorismului islamist rămâne acut”, a continuat Faeser. Măsurile de securitate semnificativ crescute luate de autoritățile de securitate din Köln în timpul Crăciunului și a Revelionului au avut ca scop, de asemenea, protejarea împotriva potențialei amenințări cu atacuri ale ISPK”, a spus Faeser, folosind acronimul pentru gruparea teroristă Statul Islamic din Khorasan.

Marțea trecută, procuratura federală a arestat doi suspecţi islamişti din filiala IS în regiunea Gera din Turingia. Se presupune că ei pregăteau un atac asupra parlamentului suedez ca răzbunare pentru arderea Coranului de către extremiști în regatul scandinav.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel