Pentru că Turcia testează suveranitatea unor insule, Grecia nu vrea să trimită BMP-1 Ucrainei până când nu ajung blindatele germane Marder

Darius Muresan |
Data publicării:
Vehicul de luptă al infanteriei Marder german
Vehicul de luptă al infanteriei Marder german

Grecia a declarat luni că va livra Ucrainei cele aproximativ 100 de vehicule de luptă ale infanteriei de concepţie sovietică provenind din fostele stocuri est-germane de îndată ce transportoare blindate de fabricaţie germană care i-au fost promise la schimb vor ajunge efectiv în Grecia.

Un anunţ în acest sens a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, într-o conferinţă de presă la Atena.

Problema este conflictul Greciei cu Turcia: Atena a anunţat în luna mai că ar putea livra Ucrainei arme grele numai dacă acestea vor fi înlocuite imediat, pentru că insulele elene nu pot rămâne neprotejate. Turcia testează în prezent suveranitatea mai multor insule din estul Marii Egee, ceea ce înseamnă că forţele armate greceşti sunt în stare de alertă.

Săptămâna trecută, premierul Kyriakos Mitsotakis a agreat în principiu schimbul de blindate cu cancelarul german Olaf Scholz.

Cu toate acestea, guvernul grec a fost ulterior atacat de opoziţie, care l-a criticat apreciind că insulele ar rămân neprotejate în timpul acestui schimb, amintește Agerpres, care citează agenția DPA.

 

Grecii dispun de 167 mașini de luptă ale infanteriei de tip BMP-1



Forţele armate elene au în dotare vehicule blindate de tip sovietic BMP-1, în schimbul cărora ar putea primi transportoare germane Marder (Marten).

Forțele Armate Elene aveau în inventar, la sfârşitul anului trecut, 167 de BMP-1, dintre care unele sunt echipate cu tunul antiaerian ZU-23-2.

Bundeswehr (Armata Germană) avea la sfârșitul anului trecut 376 de vehicule de luptă Marder cu diverse modificări, 334 de noi vehicule de luptă Puma, precum și 257 de vehicule blindate cu roți Boxer.




DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel