Departamentul american al Apărării vrea să pună bazele unei cooperări la nivel internațional privind utilizarea inteligenței artificiale într-un mod responsabil în domeniul militar

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

În timp ce Departamentul american al Apărării (DoD) elaborează o strategie pentru utilizarea in mod responsabil și etic a inteligenței artificiale și a sistemelor autonome, un oficial militar de rang înalt a confirmat că Pentagonul dorește să consolideze cooperarea la nivel internațional în ceea ce privește dezvoltarea militară a acestor tehnologii și ar putea convoca în următoarele luni zeci de țări în vederea realizării acestui obiectiv. 

Declarația politică privind utilizarea în mod responsabil din punct de vedere militar a inteligenței artificiale și a sistemelor autonome, lansată în luna februarie a anului trecut, "este o dovadă cu adevărat evidentă a urmării unei linii directe a angajamentului față de un comportament responsabil", a declarat Michael Horowitz, subsecretar adjunct al apărării pentru dezvoltarea capacităților militare și a capacităților emergente, în cadrul unui eveniment organizat de Center for Strategic and International Studies. 

"Cred că există o apreciere a faptului că normele pe care încercăm să le promovăm sunt chestiuni pe care toate țările ar trebui să le susțină", a spus Horowitz. "Astfel, aceste standarde includ aspecte precum angajamentul față de dreptul internațional umanitar. Ele includ chestiuni precum testarea și evaluarea corespunzătoare pentru aceste sisteme." 

Acesta a menționat că 51 de state, fără a include Rusia sau China, au semnat declarația, despre care Departamentul de Stat afirmă că "urmărește să stabilească un consens la nivel internațional în jurul unui comportament responsabil și să ghideze dezvoltarea, implementarea și utilizarea inteligenței artificiale militare de către state".

 

Armata SUA nu va putea să-și mențină avantajul competitiv fără a se transforma într-o instituție pregătită să utilizeze inteligența artificială

 

,,De fapt, ne pregătim pentru o posibilă sesiune plenară în prima jumătate a anului 2024 cu acele state care au susținut declarația politică și sperăm că și mai multe se vor alătura, știți, înainte ca acest lucru să se întâmple și se vor alătura și după aceea, iar acest lucru îi include pe toți", a spus Horowitz, potrivit BreakingDefense.

DoD a luat calea utilizării responsabile și etice a inteligenței artificiale și sistemelor autonome prin politici precum Directiva DoD 3000.09, ghidul departamentului privind sistemele autonome, sau strategia din 2023 de utilizare a datelor, a analizelor și a inteligenței artificiale.

În 2022, Pentagonul a publicat mult așteptata sa Strategie privind utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale și calea sa de implementare, recunoscând că Armata SUA nu va putea să-și mențină avantajul competitiv fără a se transforma într-o instituție pregătită să utilizeze inteligența artificială. Înainte de strategia și calea de implementare, DoD a adoptat cinci principii generale pentru utilizarea etică a IA: responsabilă, echitabilă, trasabilă, fiabilă și reglementabilă. 

Horowitz a declarat că memorandumul politic "este alături de multe alte inițiative legate de inteligența artificială pe care administrația Biden le-a lansat, atât pe plan intern, cât și la nivel internațional, în special în ultimele câteva luni".

În octombrie, președintele Joe Biden a semnat un document legislativ privind IA despre care administrația a spus că este una dintre "cele mai semnificative acțiuni luate vreodată de un guvern pentru a avansa în domeniul siguranței IA", pentru a "asigura că America este lider" în gestionarea riscurilor pe care le prezintă această tehnologie. Ca parte a decretului administrativ, Casa Albă a dispus "ca dezvoltatorii celor mai puternice sisteme de inteligență artificială să împărtășească rezultatele testelor de siguranță și alte informații esențiale cu guvernul SUA" și ca agențiile federale să primească instrucțiuni privind utilizarea inteligenței artificiale.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel