Pentagonul atribuie Microsoft contractul JEDI destinat armatei americane

S.I. Catalin |
Data publicării:

Pentagonul a atribuit Microsoft un contract uriaş de stocare de date online (cloud) în valoare de zece miliarde de dolari, în obţinerea căruia Amazon era considerat favorit, relatează AFP.

Contractul JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), pe o perioadă de zece ani, vizează să modernizeze toate sistemele informatice ale forţelor armate americane într-un sistem gestionat de inteligenţa artificială.

"Strategia Naţională a Apărării spune că trebuie să îmbunătăţim rapiditatea şi eficienţa cu care dezvoltăm şi desfăşurăm capacităţi tehnice modernizate pentru femeile şi bărbaţii noştri în uniformă", a declarat într-un comunicat Dana Deasy, însărcinat cu informaţiile la Departamentul Apărării.

În urma anunţării atribuirii contractului Microsoft, Amazon, care era singurul concurent al Microsoft la finalul procesului de selecţie, s-a declarat "surprins de această încheiere".

În vederea desfăşurării unei noi arhitecturi a stocării de date, Pentagonul a decis să o atribuie unui singur prestatar şi să nu o scindeze în mai multe licitaţii.

Google s-a retras din cursă în octombrie 2018, anunţând că "nu a primit asigurarea" că acest contract "va fi conform principiilor sale în domeniul inteligenţei artificiale".

În pofida unor critici în Silicon Valley cu privire la colaborări cu armata sau poliţia, Microsoft şi Amazon şi-au apărat, după retragerea Google, participarea la licitaţie.

Iar fondatorul Amazon Jeff Bezos aprecia că Statele Unite s-ar afla "în dificultate" dacă "marile întreprinderi în domeniul tehnologiei ar întoarce spatele Departamentului Apărării".

Amazon era considerat favorit în atribuirea contractului JEDI, în contextul în care divizia sa Amazon Web Services domină sectorul cloud computing, iar compania furniza deja servere securizate altor organisme guvernamentale americane, între care şi CIA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel