Pearl Harbour rusesc: Rușii susțin că deși Ucraina amenință cu distrugerea Podului Crimeea totul e o capcană iar ținta reală e alta

Ionel Copcea |
Data publicării:
Flota rusă a Mării Negre, în Sevastopolul ocupat, Crimeea. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Flota rusă a Mării Negre, în Sevastopolul ocupat, Crimeea. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

În urmă cu câteva zile, ziarul britanic The Guardian a informat, citând surse din cadrul servicilor de informații ale Ucrainei, că Kievul intenționează să atace din nou Podul Crimeea, în prima jumătate a anului 2024.

Comentând acest subiect, presa rusă a adus în discuție două probleme referitoare atât la Podul Crimeea, cât și la Baza Navală - Novorossiisk a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

În primul rând, jurnaliștii ruși și portalele de propagandă pro-război au semnalat faptul că, deși în jurul Podului Crimeea au fost create structuri puternice de apărare antiaeriană, antirachetă și antisubmarin, nu poate fi exclusă intenția Ucrainei de a ataca acest obiectiv de importanță strategică pentru armata rusă. În plus, pe 04 aprilie, politicianul și activistul social rus Oleg Tsarev a atras atenția pe canalul său de Telegram asupra unor aspecte negative din jurul Podului Crimeea.

Astfel, Tsarev a relatat că, în urmă cu câteva luni, în apropierea Podului Crimeea au fost instalate bariere de protecție împotriva atacurilor de pe mare.

Potrivit declarațiilor sale, în prezent, acestea sunt dezordonate, iar între ele au apărut găuri, după ce apele mării au spălat unele bariere și le-au scos pe țărm. “Având în vedere declarațiile privind intențiile rele ale Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării de a dezactiva Podul Crimeea, poate că merită să se
efectueze o verificare suplimentară a modului în care cei responsabili cu respingerea atacurilor inamice își fac datoria”, a scris Oleg Tsarev în mesajul său.

 

Ținta reală a Ucrainei nu ar fi Podul Cimreei ci baza rusă de la Novorossiisk

 

2. Novorossii... (novorosiisk_07548900.jpg)

Novorossiisk

În al doilea rând, portalul de propagandă Topwar susține că, prin “valurile” create în jurul Podului Crimeea, serviciile de informații ucrainene și occidentale încearcă, de fapt, să distragă atenția rușilor, pregătindu-se în realitate pentru executarea unui atac asupra Bazei Navale din Novorossiisk.

Un indiciu în acest sens în opinia lor ar fi reprezentat de activitatea dronelor strategice și aparatelor cosmice ale unor companii și state membre NATO deasupra Mării Negre.

Acestea înregistrează situația și caută breșe în sistemele rusești de apărare antiaeriană și antirachetă. Ca urmare, nu este exclusă o lovitură combinată cu drone aeriene, rachete și drone maritime din Ucraina. Probabil că, oficialii ucraineni și consilierii occidentali ai acestora consideră că baza FRMN din Novorossiisk este mai puțin protejată decât Podul Crimeea, cu toate că acolo este concentrată cea mai mare parte a navelor și submarinelor flotei.

În consecință, intenționează să organizeze un adevărat “Pearl Harbour rusesc”. Încă de la mijlocul lunii martie, serviciile de informații britanice au publicat imagini prin satelit, care documentau instalarea a patru barje la intrarea în portul Novorossiisk. Acestea au fost amplasate pentru a întări apărarea și a preveni atacurile dronelor maritime ucrainene asupra navelor și submarinelor FRMN.

În aprilie, au început să apară și alte imagini prin satelit de la Baza Navală - Novorossiisk. Cercetătorul OSINT MT Anderson le-a publicat pe contul său, iar sursele de monitorizare ucrainene au constatat că acestea au surprins inclusiv încărcarea rachetelor de croazieră Kalibr pe o fregată Proiect 11356.

 

Ce nave se află în Novorossiisk, locația asupra căreia rușii cred că va fi lansat un atac masiv

 

3. Imagine il... (nave_ruse_flota_rusa_marea_neagra_01_85809300.jpg)

Imagine ilustrativă. Nave ale Flotei ruse din Marea Neagră

La rândul său, canalul ucrainean de Telegram “Krymsky veter” (Vântul Crimeei) a analizat componența grupării FRMN care se afla bazată în portul Novorossiisk. Au fost remarcate atât platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, cât și alte nave de luptă și auxiliare ale flotei.

În concluzie, presa rusă a estimat că, având în vedere rezonanța acestui subiect pentru Ucraina, armata ucraineană ar putea încerca în viitorul apropiat să efectueze un atac masiv asupra bazei din Novorossiisk, precum și asupra apelor și teritoriului adiacent.

Comentariul autorului: Baza Navală - Novorossiisk este cea mai modernă facilitate a FRMN. Aceasta a fost reconstruită în baza unui program federal, care s-a derulat în perioada 2005-2020.

Inițial, extinderea și modernizarea bazei a fost gândită ca o alternativă la portul Sevastopol, atunci când autoritățile de la Moscova se îndoiau de intenția Ucrainei de a mai prelungi staționarea flotei ruse în Peninsula Crimeea.

 

Un atac ucrainean masiv la Novorossiisk ar fi un adevărat dezastru pentru ruși în Marea Neagră

 

4. Flota rusă... (rusia-flota-marea-neagra_54148100.png)

Flota rusă a Mării Negre, în Sevastopolul ocupat, Crimeea. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Între timp, deși partea rusă a reușit să încheie un nou acord cu autoritățile de la Kiev, lucrările de la Novorossiisk au fost finalizate, iar facilitatea a fost considerată o structură secundară și o rezervă pentru Baza Navală Crimeea din Sevastopol.

După câte se pare, acest lucru le-a prins bine reprezentanților ruși, care, după ce atacurile succesive ale Ucrainei asupra peninsulei și a structurilor flotei, au decis relocarea navelor și submarinelor principale de la Sevastopol la Novorossiisk.

Acum, un atac reușit al armatei ucrainene asupra bazei de la Novorossiisk a FRMN ar reprezenta un adevărat dezastru pentru controlul rusesc asupra Mării Negre, care, oricum, a fost restrâns la partea de est a acesteia.

Având în vedere ușurința cu care militarii ucraineni au paralizat practic FRMN, distrugând multe dintre navele de luptă ale acesteia, și lipsa de reacție a Forțelor Armate ale Federației Ruse, lovirea portului Novorossiisk nu este deloc imposibilă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel